Ötödszörre kerülnek szabadlábra a pilisi emberölés vádlottjai

2019. június 12., 20:34

Szerző:

Hatályon kívül helyezte és az elsőfokú bíróságot új eljárás lefolytatására utasította az elsőfokú bíróságot a Fővárosi Ítélőtábla a pilisi emberölés ügyében. A vádlottak letartóztatását megszüntette és bűnügyi felügyeletüket rendelte el – áll a bíróság közleményében.

A vádlottak és a sértett közös időtöltése a szerepjáték volt, azon keresztül is ismerték meg egymást. Életüket is a szerepjáték szabályai alapján, a játszott karakterek tulajdonságainak megfelelően élték. A vádlottak közös vállalkozásba kívántak fogni, ehhez a sértett kölcsönt adott nekik, de az összeget kamatostul visszakérte, így a vállalkozás meghiúsult, amiért a sértettet árulónak tartották. A szerepjátékosok között az árulás a legnagyobb bűn, ezért elhatározták, hogy megölik őt. 

Először megpróbálták megmérgezni őt, de a méreg hatástalannak bizonyult, ezért 2010 áprilisában a pilisi erdőbe csalták, majd rátámadtak a sértettre. Az elsőrendű vádlott lefogta őt, a másodrendű pedig egy késsel többször megszúrta. A sértettet három szúrás a jobb felkarján, egy szúrás pedig a hátán érte, amitől meghalt.

A Budapest Környéki Törvényszék a 2018. október 12. napján kihirdetett ítéletével a vádlottakat bűnösnek mondta ki társtettesként elkövetett emberölés bűntettében, és életfogytig tartó fegyházbüntetésre, mellékbüntetésül 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlottak védői azonban fellebbeztek.

A Budapest Környéki törvényszék ítéletének hatályon kívül helyezésére azért került sor, mert az elsőfokú bíróság a 2018. június 2. napján megtartott bizonyítási kísérletre nem értesítette írásban a fogvatartásban lévő vádlottakat, ezáltal akadályozta őket a jogaik gyakorlásában.

Ezen túlmenően a bizonyítási kísérlet lefolytatása sem felelt meg az eljárásjogi szabályoknak. Az elsőfokú bíróság csak részben tett eleget indokolási kötelezettségének, nem adott számot arról, hogy ítéleti tényállását mely bizonyítékokra alapozta. Az elsőfokú ítélet így felülbírálatra alkalmatlannak minősül.

Képünk illusztráció
Fotó: police.hu

Az elsőrendű vádlott ügyvédje, Kertész Gusztáv azt nyilatkozta a 24.hu-nak, hogy nagyon rossz üzenete van annak, hogy ellentmondásos ítéletek születnek az ügyben.

– Szerintem egyedülálló a magyar jogtörténelemben az, hogy ötödször kerültek szabadlábra a vádlottak. De jelentősége van annak is, hogy sem a hatályon kívül helyezést, sem a letartóztatás megszüntetését nem fellebbezte meg az ügyészség. Nem embernek való az, amit átélnek a vádlottak a gyilkosság óta eltelt kilenc év óta, akár megcsinálták a bűncselekményt, akár nem. Gergő anyját annyira megviselte a dolog, hogy nemrég agydaganatot kapott

– mondta a portálnak a védő.