Ősszel kerülhet a parlament elé a paksi hitelszerződés módosítása, már csak az oroszoknak le kellene mondaniuk néhány százezer euróról

2019. június 17., 14:26

Szerző:

A paksi hitelszerződés módosításáról tárgyal Varga Mihály pénzügyminiszter az orosz kollégájával és az érintett orosz bank vezetésével.  Az Orbán-kormány szeretné, ha Magyarországnak törlesztést akkor kell elkezdenie Magyarországnak, ha a második atomerőművi blokk már termel áramot – árulta el egy magas rangú kormányzati forrás az atv.hu-nak. Ez azt jelenti, hogy a piacon értékesített áram után származó bevételből törleszti a hitelt.

Fotó: MTI/Ujvári Sándor

A paksi atomerőmű bővítéséről, két új atomerőművi blokk megépítéséről Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor 2014 januárjában írta alá a megállapodást a magyar kormányfő oroszországi látogatásán. Ennek értelmében a két új blokkot a Roszatom építheti fel. Az építkezés eleve rengeteg kockázatot rejt, a földrengésveszély mellett például félő, hogy a korrupció martaléka lesz, nem beszélve arról, hogy évtizedekre Oroszország adósává teszi Magyarországot. A projekt 12,5 milliárd euróba kerül, Oroszország 10 milliárd eurós, 4-5 százalékos kamatú devizahitelt ad hozzá, a fennmaradó kétmilliárdot Magyarországnak kell előteremtenie, hogy aztán 30 éven át a magyar adófizetők pénzéből törlesszen az oroszoknak. Bár a megújuló energia 2020-ra már olcsóbb lesz a nukleárisnál, a bővítést kísérő vitákban az Orbán-kormány képviselői rutinszerűen figyelmen kívül hagynak minden aggályt. Magyarország utólag fizet az elvégzett munkáért, 90 nap után van lehetőség előtörlesztésre és arra, is, hogy mindig csak akkora hitelösszeget hívjon le, amennyire éppen szükség van szükséges2019-ben ez eddig 24,9 millió euró volt az előkészítéshez. Magyarország eddig tíz számlát törlesztett előre, két számlát kifizetett. 

Az Orbán-kormány azt is szeretné, ha az oroszok elengednék azt a rendelkezésre állási díjat, amelyet azért kapnak, hogy a hitelt folyósító bank, a Vnyesekonombank készen álljon a magyar igény teljesítésére. Az oroszok évente állnak elő egy menetrenddel arról, hogy mennyi munkát fognak elvégezni az Orbán-kormány ezután kéri rendelkezésre állást Vnyesekonombanktól, vagyis jelzi, mennyi pénzre van szüksége.Bár a rendelekezére állási díj elengedéséről egyelőre nincs megállapodás, haladnak előre – mondta az atv.hu forrása. Az oroszok által készenlétben tartott, de le nem hívott hitelösszeg után 0,25 százalékos rendelkezésre állási díjat kell fizetni, ami 2016-ban 250 ezer, 2017-ben 762 500, míg 2018-ban 334 454 euró volt.  

Figyelemre méltó, hogy a az oroszok tárgyalópartnere nem Süli János paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter, hanem Varga Mihály pénzügyminiszter, Süli János csak a tárgyalások előkészítésében vett részt. Rebesgették, hogy a tárca nélküli miniszternek – aki havi ötmillió forintot keres azzal az indoklással, hogy a fizetése megfeleljen a versenyszférában repkedő béreknek – inog a széke, de úgy tudni, hogy a megbízatása az üzembe helyezésig szól,

A paksi hitelszerződés módosítása ősszel vagy télen kerülhet a parlament elé. Az üzembe helyezési dátum éve 2026 lett volna, de legalább 22 hónapot csúszik az ügyben elindított brüsszeli vizsgálatok miatt. Eredetileg az mfor.hu szellőztette meg május 6-án, hogy Varga Mihály tárgyal a paksi hitelszerződés módosításáról, akkor viszont nem derült ki túl sok minden azon kívül, hogy írásos nyoma lesz annak, amit az Orbán-kormány nem szívesen ismer el, vagyis hogy Paks 2. üzembe helyezése késni fog.

 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.