Titokban módosították a paksi hitelszerződést, Magyarország később kezdhet el törleszteni

2019. május 6., 07:49

Szerző:

Varga Mihály pénzügyminiszternek sikerült megállapodnia az oroszokkal a paksi hitelszerződés néhány feltételének a megváltoztatásáról – írja megbízható kormányzati forrásaira hivatkozva az mfor. A portál cikke szerint később kezdheti el törleszteni a 10 milliárd eurós hitelt, amelyet Moszkvától kap a második atomerőművi blokk megépítéséhez, és ennek megfelelően utalhatja a többi részletet is.

Ez azt jelenti – hívja fel a figyelmet az mfor –, hogy már szerződésben rögzített nyoma van az építkezés késésének. 

A kamatozást a paksi hitelszerződés módosítása nem érinti. 

Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Varga Mihály egyébként titokban ült le tárgyalni az oroszokkal. Ennek nyilvánvalóan az az oka, hogy az Orbán-kormány a nyilvánosság előtt nem szívesen vallja be, hogy csúszik a projekt.

A paksi atomerőmű bővítéséről, két új atomerőművi blokk megépítéséről Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor 2014 januárjában írta alá a megállapodást a magyar kormányfő oroszországi látogatásán. Ennek értelmében a két új blokkot a Roszatom építheti fel. Az építkezés eleve rengeteg kockázatot rejt, a földrengésveszély mellett például félő, hogy a korrupció martaléka lesz, nem beszélve arról, hogy évtizedekre Oroszország adósává teszi Magyarországot. A projekt 12 milliárd euróba kerül, Oroszország 10 milliárd eurós, 4-5 százalékos kamatú devizahitelt ad hozzá, a fennmaradó kétmilliárdot Magyarországnak kell előteremtenie, hogy aztán 2023-tól 30 éven át a magyar adófizetők pénzéből törlesszen az oroszoknak. Bár a megújuló energia 2020-ra már olcsóbb lesz a nukleárisnál, a bővítést kísérő vitákban az Orbán-kormány képviselői rutinszerűen figyelmen kívül hagynak minden aggályt. Magyarország utólag fizet az elvégzett munkáért.