Orbánék a fogorvosokat is alaposan átverték?

2017. december 27., 12:12

Szerző:

Két napja maradt a kormánynak, hogy utalja a fogorvosok pénzét, hiszen még idei kifizetéssel ígértek az állami alapellátásban dolgozóknak hárommillió forintot – írja a HVG.hu.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

November 30-án jelentette be a kormány, hogy a kötelező ellátási körzetek fogorvosai hárommillió forintot kapnak, hogy az egyébként növekvő finanszírozású alapellátásban dolgozó háziorvosok mögé felzárkózhassanak, és mondták azt is, hogy ezt a juttatást beépítik a finanszírozásba, és jövőre is megkapják a fogorvosok. Az első ilyen pénzt még az idei évre ígérte a kormány, ám két nappal az év vége előtt még egyetlen fogorvosnak sem utalták a számlájára a pénzt. 

„Ha átcsúszik a jövő évre az utalás, akkor azt is mondhatják 2018-ban, hogy már kaptak a fogorvosok, mit akarnak” – vélekedik Nagy Ákos, az a keszthelyi fogorvos, aki az állami körzetekben dolgozó fogorvosok ellehetetlenült helyzetére hívta fel a figyelmet, lassító sztrájkot is szervezett szeptemberben.

A területi ellátási kötelezettségű körzetek fogorvosai évek óta semmiféle kiegészítést nem kaptak, gyakorlatilag évtizedes lemaradásban vannak.

Április 30-án az MBH Bank szerződést írt alá a Magyar Fejlesztési Bankkal, melyben megállapodnak arról, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a közvetítői feladatok ellátásának jogát konzorciumban nyerte el, nyílt közbeszerzés keretében, így az EU-s forrásokból a vállalkozásoknak szánt, már korábban bejelentett KKV Technológia Plusz Hitelprogram nulla százalékos kölcsönei április 30-tól, míg az otthonfelújítási program terméke várhatóan nyár elejétől lesz igényelhető a MBH Bank által üzemeltetett, 154 bankfiókban elérhető lakossági és vállalkozói MFB Pont Plusz pontokon.