Orbán Viktoré lehet az egyetlen koronás szék a kormányülések termében

2019. március 18. 13:48 - szerző: 168 Óra

De ez biztos csak rosszindulatú feltételezés.

Március 12-én látogatott Budapestre Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje, aki a Miniszterelnökség új épületében, az egykori Karmelita kolostorban tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel. Ekkor készült az alábbi fotó, amelyen Orbán és Weber a kormányülések termében beszélgetnek.

Fotó: MTI(Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

444.hu szúrta ki, hogy a szék támláján, amire Weber támaszkodik, a Kossuth-címernek egy olyan ritka változata van kifaragva, amit Magyarországon kevés ideig használtak, mert a Habsburgok trónfosztása után levették a címerről a koronát. A rendszerváltás után a szabadon választott parlament döntött arról, hogy a koronás vagy a köztársaságot jobban szimbolizáló Kossuth-címer legyen az ország hivatalos címere. A Fidesz megosztott volt a szavazáskor, Orbán Viktor, Kövér László és Áder János nem szavazta meg a koronás címert, Deutsch Tamás egyenesen ellene szavazott. Végül a koronás változat nyert.

Az Orbán-Weber találkozón készült másik képen, ami az M1 Híradójából vett kimerevített kép, Orbán ugyan kitakarja az előbb mutatott koronás széket, de látható, hogy a terem többi székén nincs koronás faragvány. De persze elképzelhető, hogy nem Orbán fog ülni a díszes ülőalkalmatosságra. Csak nehezn.