Orbán Viktor: Felmérhetetlenül súlyos következményekkel kell számolni

2020. március 13., 08:10

Szerző:

A békebeli demokrácia és a háborús helyzet közötti fázis ez

- mondta Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádióban a koronavírussal kapcsolatban.

A miniszterelnök sokáig gondolkodott azon, hogy bevezessék-e a veszélyhelyzetet, de végül úgy döntött, meghozzák. Orbán szerint a két hetes periódust meg fogják hosszabbítani, mert a koronavírus ezt indokolja. „Két hét múlva nem lesz jobb a helyzet, csak rosszabb lesz” – mondta.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A miniszterelnök szerint „azzal kell számolnunk, hogy az életünk megváltozik. A járvány megállítására intézkedéseket kell tenni, bajban lesz a gazdaság,

„felmérhetetlenül súlyos következményekkel kell szembenézni”.

A magyar jogrend azonban fel van készülve az ilyen rendkívüli helyzetekre, a kormány pedig nem fog habozni, él a rendkívüli jogrend adta lehetőségekkel. A kabinet a vírus terjedésének megállítására fog törekedni, ezért Orbán elismételte, hogy például akik külföldről térnek haza, azok karanténba kerülnek.

„Kellene még fegyelmezettség is, de ebben is jobban állunk, mint várható volt"

- mondta Orbán, aki hozzátette, hogy a pénzügyi erőforrásokat most a járvány terjedésének megakadályozására fordítják. Azt fejtegette, ma az a tudásunk van, hogy a koronavírus a gyerekeket nem fertőzi meg, illetve anélkül megy rajtuk keresztül, hogy ez megbetegítené őket, ezért szükségtelen bezárni az iskolákat.

„Ha az lesz a tudásunk, hogy a gyerekek is veszélyben vannak, akkor bezárjuk a közoktatási intézményeket is. Nem a gyerekek vannak veszélyben, hanem az idősek”

- reagált arra, miért csak az egyetemeken rendeltél el a távoktatást. Már eleve az egyetemek bezárásáról is sokat gondolkodtak,

„és azért léptünk, mert sok a külföldi. Az a tapasztalatunk, hogy Magyarországra is a külföldiek hozták be a vírust”,

pontosabban az irániak.

Orbán szerint arra kell koncentrálni, hogy az egyéni megbetegedésekről ne lépjünk át a gócpontokra, azaz a csoportos megbetegedésekre, de

„nem fogadnék arra, hogy nem jutunk el” a gócpontokig,

és akkor majd azért kell küzdeni, hogy ne legyen tömeges, mint ahogy az már az olaszoknál és a franciáknál van.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.