Orbán Viktor inkább átnyergelt az olasz modellre, mert az osztrák megszűnt

A magyar miniszterelnök is szavazott már.

2019. május 26., 10:32

Szerző:

 

Vasárnap reggel a XII. kerületi Zugligeti Általános Iskolában kialakított 53. szavazókörben a felesége, Lévai Anikó oldalán Orbán Viktor is leadta a szavazatát az EP-választáson. Válaszolt néhány újságírói kérdésre is, reményét fejezte ki például, hogy a bevándorlást ellenző erők egész Európában megerősödnek, ami pedig a részvételt illeti, azt mondta, több mint bizakodó.  

– Nagyon szeretném, ha hosszú éveken keresztül hivatkozhatnánk arra a választási eredményre, amelyet ma érünk el

– fűzte hozzá. Kapott egy kérdést arról is, mi a helyzet azzal a kijelentésével, hogy az osztrák modellt – a jobboldal és a szélsőjobboldal összefogását – ajánlja modellként egész Európa számára, még mindig fenntartjae ezt, amire úgy válaszolt:

– Az olaszra nyergeltem át.

A kérdést, hogy miért, mi a baj az osztrákkal, azzal intézte el, hogy az megszűnt.  A kérdezz-felelek végeztével beszállt egy autóba, amelyben Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője ült a volánnál, és elhajtott.

EP-választás - Orbán Viktor szavaz
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor május 6-án, Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellár, a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetőjének a budapesti látogatásán ajánlotta egész Európa figyelmébe az osztrák modellt. Közös sajtótájékoztatójukon jelentette be azt is, hogy a Fidesz nem támogatja többé az Európai Néppárt csúcsjelöltjét, Manfred Webert, csakhogy másfél héttel később, május 17-én Heinz Christian Strache lemondott, miután kiszivárgott egy 2017-es videó, amelyben egy orosz milliárdos, Igor Makarov unokahúgának vélt nő előtt arról beszél, hogy ha bevásárolná magát a Kronen Zeitungba, a legolvasottabb osztrák lap pedig elkezdené az FPÖ-t támogatni, akkor a cége az ő hatalomra kerülése esetén állami megrendeléseket kapna. Heinz Christian Strache ezt nyíltan azzal magyarázta, hogy szeretne ahhoz hasonló médiakörnyezetet kialakítani, amilyet Orbán Viktor alakított ki Magyarországon.

Ami az olasz modellt illeti, a volt német kancellár előtt négy nappal járt Budapesten Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a szélsőjobboldali Liga vezetője is, akinek a pártja az Öt Csillag Mozgalommal koalícióban irányítja a dél-európai országot.

A 2019-es magyarországi EP-választásról szóló hírösszefoglalónkat ide kattintva olvashatják el.

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.