Orbán Viktor háborút hirdetett a szabadság ellen egy volt amerikai diplomata szerint

2018. december 7., 15:37

Szerző:

Itt az idő, hogy megbüntessék Magyarországot – írta a New York Times véleménycikkére reagálva a volt amerikai helyettes ENSZ nagykövet, William J. van den Heuvel. A volt diplomata a fideszes médiaholding létrehozásáról szóló véleménycikkre reagált, de a CEU elüldözése miatt követel szankciókat.

Véleménye szerint az, hogy az Orbán-kormány bezáratta a CEU-t, válaszlépéseket követel a demokratikus világtól, mivel Magyarország nyilvánvalóan hadat üzent a szabadság ellen. Úgy véli, az akadémiai intézményeknek tiltakozniuk kell, ahogy Amerika is tette azt Horthy, Rákosi, Kádár idején, a fasizmus és a kommunizmus alatt.

A volt nagykövet azt írja, itt az idő, hogy szankciókat alkalmazzanak, és izolálni kell Magyarországot a NATO-ban és az EU-ban, illetve vissza kell hívni az amerikai nagykövetet. Egy nagyszerű egyetem elhallgattatására ugyanis szüntelen ellenállással kell válaszolni.

– Az 1956-os forradalom azokra a szabadságharcosokra emlékeztet minket, akik szembeszálltak a zsarnoksággal. Az Orbán Viktorhoz hasonló diktátorok és antiszemita barátaik nem arathatják le bűneik gyümölcsét

– zárja levelét Heuvel.

Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára az eredeti véleménycikkre reagálva tette fel a kérdést pár napja, hogy van-e egyáltalán valaki a New York Times szerkesztőségében, aki beszél magyarul.

(A hvg.hu nyomán.)