Orbán Viktor fogadta a Roszatom vezérigazgatóját, a paksi bővítésről tárgyaltak

2019. május 12., 14:42

Szerző:

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap a karmelita kolostorban fogadta Alekszej Lihacsovot, a Roszatom orosz atomenergetikai konszern vezérigazgatóját – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A megbeszélésen áttekintették a paksi atomerőmű-építési projekt állását, és tárgyaltak a további teendőkről.

Orbán Viktor szerint a két új atomerőművi blokk megépítése jelentősen növeli Magyarország energiabiztonságát, hozzájárul hazánk energiafüggetlenségéhez és a klímavédelmi célok eléréséhez is. A beruházás tehát teljes mértékben összhangban van Magyarország nemzeti érdekeivel - hangsúlyozta a kormányfő.

Orbán Viktor a Roszatom vezérigazgatójával tárgyalt Alekszej Lihacsov (a balszélen) és Orbán Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Árvai Károly

Az mfor nemrég szellőztette meg, hogy Varga Mihály pénzügyminiszternek titokban sikerült megállapodnia az oroszokkal a paksi hitelszerződés néhány feltételének a megváltoztatásáról, így Magyarország később kezdhet el törleszteni. Ez egyúttal azt jelenti, hogy szerződésbe foglalják, amit az Orbán-kormány nem igazán akar bevallani, vagyis hogy az építkezés késni fog.

A paksi atomerőmű bővítéséről, két új atomerőművi blokk megépítéséről Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor 2014 januárjában írta alá a megállapodást a magyar kormányfő oroszországi látogatásán. Ennek értelmében a két új blokkot a Roszatom építheti fel. Az építkezés eleve rengeteg kockázatot rejt, a földrengésveszély mellett például félő, hogy a korrupció martaléka lesz, nem beszélve arról, hogy évtizedekre Oroszország adósává teszi Magyarországot. A projekt 12 milliárd euróba kerül, Oroszország 10 milliárd eurós, 4-5 százalékos kamatú devizahitelt ad hozzá, a fennmaradó kétmilliárdot Magyarországnak kell előteremtenie, hogy aztán 2023-tól 30 éven át a magyar adófizetők pénzéből törlesszen az oroszoknak. Bár a megújuló energia 2020-ra már olcsóbb lesz a nukleárisnál, a bővítést kísérő vitákban az Orbán-kormány képviselői rutinszerűen figyelmen kívül hagynak minden aggályt. Magyarország utólag fizet az elvégzett munkáért. 

 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.