Felfüggesztik a hiteltörlesztést, kisebb lesz a THM, adómentesek lesznek a taxisok – Gazdasági csomagot jelentett be Orbán Viktor

2020. március 18., 16:26

Szerző:

A kormányülés szünetében egy Facebook-videóban gazdasági döntéseket jelentett be Orbán Viktor, amelyeket a koronavírus okozta válság ellensúlyozásra vezetnek be. A kormányfő hangsúlyozta, hogy ezek csak az első és a lesürgetőbb intézkedések, amiket újabbakat fognak követni. Íme a 6 pont:

  • A magánszemélyek és vállalkozások mai napig megkötött hiteleinek tőke és kamatfizetési kötelezettségeit az év végéig felfüggesztik.
  • A rövid lejáratú vállalkozási hitelek június 30-ig meghosszabbodnak.
  • A csütörtöktől felvett fogyasztási (áru) hitelek THM-jét (teljes hiteldíj-mutató) a jegybanki alapkamat plussz 5 százalékában maximálják.
  • A válság által veszélyeztetett szektorokban (turizmus, vendéglátás, személyszállítás, sport, kulturális ágazat stb.) a járulékfizetési kötelezettséget megszüntetik. A munkavállalók járulékát jelentősen csökkentik, nyugdíjjárulékot sem kell fizetniük, az egészségbiztosítási járulék a törvényi minimumra csökken. Mindez egyelőre június 30-ig érvényes.
  • A KATA-val adózó taxisok átalányadó-fizetését megszüntetik június 30-ig.
  • A veszélyeztetett ágazatokban a megkötött ingatlanbérleti szerződéseket nem lehet felmondani, a bérleti díjakat nem lehet megemelni.
  • Elengedik a turizmusfejlesztési hozzájárulást június 30-ig.

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.