Orbán Viktor szerint most már inkább az osztrák kancellárt kellene kérdezni a CEU-ról

2019. július 12., 18:35

Szerző:

Május 6-án írta alá a CEU azt együttműködési megállapodást a Müncheni Műszaki Egyetemmel (TUM), amely elvileg lehetővé teszi, hogy Budapesten is kiadhasson amerikai akkreditációjú diplomát. Mind a két fél kérte az Orbán-kormányt, hogy biztosítsa a CEU-nak a jogi garanciákat, Orbán Viktor azonban a hvg.hu kérdését ma az Országházban azzal a cinikus válasszal rázta le:

– A CEU eltávozott Bécsbe, ezért minden vele kapcsolatos kérdésben az osztrák kancellár az illetékes, oda tessék fordulni!

 

A miniszterelnök nem szeret valódi kérdéseket kapni,a lenti képet Kereszttűzben címmel tette ki a Facebook-oldalára valahol egy 14 éves fiú és egy agg playboy álomvilága között.

A CEU decemberben kényszerűségből döntött úgy, hogy Budapestről Bécsbe viszi az amerikai akkreditációjú képzéseit, az összes képzése mintegy 80 százalékát. Ezt azért kellett megtennie, mert az Orbán-kormány nem hagyta jóvá és vitte az Országgyűlés elé azt az együttműködési  megállapodást, amelyet a CEU kötött a Bard College-dzsal képzés indításáról az amerikai székhelyű, a New York államban működő felsőoktatási intézményben. Erre az együttműködési megállapodásra a felsőoktatási törvény hírhedt módosítása, a lex CEU miatt volt szükség, amely azt rögzíti, hogy minden külföldi felsőoktatási intézménynek, amely diplomát akar kiadni Magyarországon képzést kell indítania az anyaországban is. A TUM és az CEU együttműködésének az ötletével Manfred Weber, az európai Néppárt EP-frakcióvezetője állt elő a március 12-i budapesti látogatása előtt.