Megállapodott a CEU a Müncheni Műszaki Egyetemmel, nehezebben lehet támadni, ha szakít a Fidesz és az Európai Néppárt

A Fidesz és Néppárt konfliktusa is hatással lehetett arra, hogy megállapodtak a német egyetemmel.

2019. május 7., 16:23

Szerző:

Kedden délután honlapján és lapunkhoz eljuttatott közleményben jelentette be a Közép-európai Egyetem (CEU), hogy szakmai és képzési együttműködési megállapodást kötött a Müncheni Műszaki Egyetemmel (TUM).

 

A Közép-európai Egyetem (CEU) és a Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) együttműködésének bejelentése
Fotó: ceu.edu

A TUM-mal való együttműködés professzori állásokról, közös nyár képzésekről, valamint közös, német és amerikai oklevelet is adó képzések létesítéséről szól. Jelentősége, hogy EU-s tagállami szövetségest szerzett, és mivel közös finanszírozású projektről van szó, a CEU részben védettségbe kerül a kormányzati kiszorítási próbálkozásokkal szemben, a nevét viselő törvényt, a felsőoktatási törvény hírhedt 2017-es módosítását nehéz lesz érvényesíteni rajta Ettől persze a kormánynak még maradtak lehetőségei.

A lex CEU lényegében azzal lehetetlenítette el az egyetem működését, hogy teljesíthetetlen feltételeket írt el a részben magyar, részben amerikai székhelyű intézmény számára. A kormánypárti támogatású törvény előírta, hogy amerikai székhelyén is folytasson oktatási tevékenységet a CEU, de azt homályban hagyta, hogy pontosan mi számít annak. Az CEU hiába próbált egyeztetni a kormánnyal, hogy pontosan mit is várnak el tőle, az nem reagált erre érdemben. Elindítottak ugyan egy kis létszámú képzést az Egyesült Államokban a New York-i Bard College együttműködve, de azt az Orbán-kormány nem találta kielégítőnek, azt is csak a kommunikáció szintjén.

A CEU cégül tavaly év decemberében közölte, hogy a bizonytalan helyzet miatt Bécsben nyit campust és fokozatosan elköltözteti amerikai diplomát adó képzéseit.

 

A Fidesz és a Európai Néppárt konfliktusa miatt siettek?

 

A CEU és a TUM együttműködésének az ötletével elsőként Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje állt a nyilvánosság elé a márciusi budapesti látogatásán, nem sokkal azután, hogy a Fidesz néppárti maradásának a feltételül szabta, hogy a CEU Budapesten tarthassa az amerikai akkreditációjú képzéseit. Ez kemény politikai elvárás volt:

  • az Európai Néppárt a tudományos körökben állandó támadásokat kapott a Fidesz CEU-ellenessége miatt;
  • a Fidesz politikai profilját viszont meghatározta a Soros György és a CEU elleni fellépés, amiből nem szívesen lépnének vissza.

A helyzet megoldása a fentebb már vázolt módon egy európai, de inkább német egyetemmel való együttműködés volt, ebbe illet a TUM, a folyamatot politikai körökben pedig Weber erősen támogatta. A CEU számára tehát minimum szerencsés körülmény, hogy még az Európai Néppárt és a Fidesz közötti szakítási folyamat vége előtt sikerült megállapodni, ezzel bizonyos védelem alá kerülve.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.