Orbán már megint Moszkvát és Pekinget választotta nyugati szövetségeseink helyett

2019. január 28., 10:19

Szerző:

Orbán Viktor jelezte az Egyesült Államoknak, hogy hiába NATO-tag Magyarország, Magyarország akkor is Oroszországhoz és Kínához is közeledik, ha ez az amerikaiaknak nem tetszik – derül ki abból a cikkből, amelyet az Átlátszó írt a Wall Street Journallel közösen. A miniszterelnök ezt állítólag még a múlt hónapban, a David Cornsztein nagykövetnek is értésére adta egy decemberi találkozójukon. Szándéka szerint Magyarország semleges akar lenni, mint Ausztria. Csakhogy Ausztriától eltérően Magyarország NATO-tag, az Egyesült Államok pedig azt szeretné,  szeretné, hogy a NATO-tagállamok, mint szövetségesei lépjenek fel az egyre intenzívebbé váló kínai cyberkémkedés és az orosz befolyásolási törekvések ellen. Orbán Viktor ezért az amerikai diplomácia értésére adta, hogy ebben ő nem lesz partner a jövőben. 

Orbán keleti despotákkal Pekingben 2017 májusában
Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Azóta, hogy Donald Trump lett az amerikai elnök, Orbán Viktor a korábbihoz képest sokkal jobban közelít Moszkva, mint Washington felé. Egy amerikai tisztviselő a Wall Street Journalnek azt mondta, Washingtonban kezdenek már úgy tekinteni a miniszterelnökre, mint akire nem számíthatnak. 

Az Átlátszó úgy tudja, hogy a jövő hónapban Magyarországra látogathat Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, akivel Orbán Viktor a múlt héten tárgyalt. Ejtettek szót  bilaterális védelmi kapcsolatokról is, Washington ugyanis a újra akarja tárgyalni Magyarországgal azt a kétoldalú megállapodást, a DCA-t, amely a Magyarország területén tartózkodó tartózkodó fegyveres erőkről szól, például hogy bűncselekmény gyanúja esetén melyik ország hatóságai járnak el (amerikai katona esetében az Egyesült Államok minden esetben ragaszkodik ahhoz, hogy az amerikaiak), és mi történik, ha az amerikai fegyveres erők tagja közlekedési balesetet okoz vagy szenved el. A szivárgó hírek szerint a DCA-t a magyar fél vonakodása miatt nem írták alá még, ez pedig ugyanúgy nem tetszik az amerikaiaknak, mint a magyar közeledés Kínához és Oroszországhoz.

Ami a katonai együttműködést illeti, az Orbán-kormány rengetegszer kikosarazta már az Egyesült Államokat. Ez a sorozat még 2001-ben kezdődött, amikor az első Orbán-kormány inkább svéd Gripeneket vett amerikai F-16-os vadászgépek helyett. Egy decemberi bejelentés szerint Magyarország a francia Airbustól fog helikoptereket venni és a Németországtól szerez be 44 új és kiképzési célból 12 használt Leopard 2A7-es tankot, valamint 24 PZH önjáró löveget. És ha ez nem lenne elég, nemrég kapott még egy nagy pofont az Egyesült Államok az Orbán-kormánytól, amikor kérésük ellenére nem az USA-nak, hanem Oroszországnak adott ki Magyarország két orosz fegyverkereskedőt, akiket amúgy az amerikai Kábítószer-ellenes Hivatal  által irányított fedett akció eredményeként vettek őrizetbe a TEK emberei Budapest mellett.