Orbán Gáspár: Mi nem értünk a politikához, nem is a mi dolgunk

2019. március 1., 08:43

Szerző:

Hosszú interjút adott a hvg.hu-nak Orbán Gáspár – Orbán Viktor miniszterelnök fia – és Ember Illés, a Felház néven ismert vallási mozgalom két vezetője. A Felház egy március 15-i záró rendezvénnyel hivatalosan megszűnik. Egyházzá válni nem akarnak,  mert felekezetköziek – árulja el Orbán Gáspár –, a két fő célkitűzések pedig az, hogy hirdessék Jézus Krisztus evangéliumát, és a már létező keresztény közösségeket, gyülekezeteteket, egyházakat építsék és támogassák. Orbán Gáspár szerint mindezt nem a történelmi egyházak kritikájának szánják, egyszerűen arról van szó, hogy az ő feladatuk az evangelizáció, hogy megszólítsák a generációjukat, a fiatalokat. Bár korábban bírálták őket – például azért, mert nincs teológiai végzettségük – a történelmi egyházak most már alapvetően bátorítják őket.

Fotó: Felház/Facebook

Ezen kívül egyelőre maguk sem tudnak konkrétumokat a folytatásról. Egyelőre az biztos, hogy elhagyják a Kelet-Európai Utógondozottakért és Lakóotthonokban Lakókért Alapítványt, amelynek az égisze alatt a Felház eddig működött. Még az sem dőlt el, hogy a vallási mozgalom nevét megőrzik-e, azt pedig semmiféleképpen nem szeretnék, ha a branddé válna.

Ne önmagára, hanem Jézusra mutasson

– indokolta ezt Orbán Gáspár, annak ellenére, hogy az interjúban ő is elismeri, hogy a Felház hívószó lett,  a vallási mozgalomnak pedig boltja is van, ahol előállítási költséghez közeli áron árulnak néhány terméket. Ezen túl, akárhogyan nézzen ki is a jövő, felajánlásokat várnak.

– Egy egyetemistának egyfelől nagyon tud hiányozni heti ezer forint, amit beadhatna, másfelől persze, ha utánaszámol, az lehet, hogy csak három sör ára

– mondta a miniszterelnök fia, akit az interjúban kérdeznek arról a hírhedt tavalyi kijelentéséről is, amely szerint Magyarországon nagyobb és dicsőségesebb dolgok jönnek, nagyobb, mint az, hogy ezer éve felvette a kereszténységet, nagyobb, mint a reformáció. Ezt úgy értette – derül ki a mostani magyarázatából –, hogy az evangélium hirdetésével a hagyományon és a megszokáson nyugvó vallási érzület helyett egy személyes, az isteni kegyelmét bemutató kapcsolat jön el tömeg életében. Ez szerinte nincs közvetlen kapcsolatban politikai megnyilvánulásokkal, 

– Nem zárom ki, hogy van valamilyen párhuzam, de nem ebből származnak a gondolataink, hanem abból az eredeti küldetésből, amit Jézus adott a tanítványoknak, hogy menjünk és tegyük tanítvánnyá a népeket, és adjunk lehetőséget másoknak is, hogy megismerjék Istent. Mi hisszük, hogy Európában is egyre többen ismerik meg az ő szeretetét, és a Felháznak ebben lehet része európai léptékben is. Mi nem értünk a politikához, nem is a mi dolgunk, azt végezzék a politikusok a legjobb tudásuk szerint.

Arra, hogy mi a véleményük a keresztényi szeretettel ellentétes hatásokról, például arról, hogy maga az Orbán-kormány is gyűlöletet szít a bevándorlókkal és az idegenekkel szemben, úgy válaszol, ilyen típusú közéleti-politikai véleményt nem formálnak, a felvetésre, hogy ez nem közéleti-politikai vélemény, azt mondja, ők nem értenek ehhez. 

– Az, hogy van gyűlölet a világban az nyilvánvaló, azt eddig is láttuk, és szeretnénk is rajta változtatni. Ez az a pozíció, amit fel tudunk venni, közéleti szerepvállalással nincs dolgunk. (...) Annyit biztosan tudok mondani, hogy nem jó gyűlöletet szítani semmilyen népcsoport ellen. 

– jelenti ki. Ember Illés ehhez annyit fűz hozzá, hogy nagyon sokféle hátterű ember van közöttük, és pont azért, hogy az Jézus Krisztus és az ige maradjon fókuszban, vezetőként politikai, közéleti kérdésekben nem adnak k útmutatást. – Ettől függetlenül, ha valakit Isten arra vezet, hogy elesett, rászoruló embereknek segítsen, biztatnám erre, a csapatból is többen karitatív területen dolgoznak.

Az interjúban Orbán Gáspár beszél az édesapjáról Orbán Viktorról is. Elárulja, hogy „magánszemélyként” szinte mindenben van vitája vele, de a miniszterelnök nagyon jó apa, és ebből a szempontból ő példaképként tekint rá. 

–  Édesapám nagyon támogat, de (nevet) közben nem vagyok biztos benne, hogy annyira tudja, hogy mit csinálok – ez ugye nagyon más, mint hogy simán csak vallásos az ember

– árulja el a miniszterelnök fia. 

2024. május 3., 10:56

Európa háborúba sodródásától tart, az európai parlamenti választások tétje pedig, hogy hány voksot kapnak a háború- és hány voksot a békepárti erők – többek között erről értekezett Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök szerint Magyarországon a békére csak az szavaz, aki a Fideszre szavaz, aki a baloldalra szavaz, a háborúra adja a voksát.