OLAF-vizsgálat: Farkas Flórián vezetésével elherdálták a roma felzárkóztatási támogatásokat, a magyar hatóságok mégsem találják a felelőst

2019. június 21., 07:38

Szerző:

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF)  2018 októberben már elküldte a Legfőbb Ügyészségnek a nyomozásukat lezáró megállapításait az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) égisze alatt zajló 1,6 milliárd forintos Híd a munka világába program szabálytalanságairól, ám azt Polt Péter legfőbb ügyész nem hozta nyilvánosságra. A dokumentumot végül megszerezte a 24.hu, és kiderült, hogy

az OLAF büntetőeljárást javasolt az ügyészségnek, hogy a Farkas Flórián által vezetett ORÖ hogyan használta fel a támogatási összeget.

Az már jó ideje ismert, sőt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma sem próbálta egy idő után titkolni, hogy elképesztő szabálytalanságok történtek az elvileg roma felzárkóztatásra szánt pénzekkel.

A pénz 15-20 százalékát egy budai villaépületre költötték, hogy onnan koordinálják a programot, ám lényegében a fennmaradó összeget sem a célnak megfelelően használták fel

– ez is szerepel az OLAF-jelentésben. Szó szerint: „Érdemben soha nem működött, a kitűzött célokat még részlegesen sem érte el”.

Fotó: Facebook/Orbán viktor

A dokumentum négy kulcsszereplőt említ, a fideszes Farkas Flóriánt, az ORÖ egykori vezetőjét, Balog Zoltán volt humánerőforrás-minisztert, valamint Hegedűs Istvánt és Balogh János Farkast, akik Farkas Flórián utódai voltak az ORÖ elnöki posztján.

A megállapítások elsősorban Farkas Flórián tevékenységére vonatkoznak. Eszerint

  • az ORÖ nem biztosította a szövetkezet működési feltételeit, nem is tudott önfenntartóvá válni,
  • A taglétszám meg sem közelítette a szükségesnek ítélet szintet,
  • az irodahálózatot sem építették ki, a megvásárolt ingatlanokban nem alakítottak ki szolgáltató egységet,
  • nem jött létre a romákat segítő, a felzárkóztatási programba bevonó mentorok hálózata,
  • A létrejött mentori posztokra jellemzően az ORÖ képviselőit alkalmazták külön fizetéssel,

Amikor az első szabálytalanságokra fény derült, az ORÖ még megpróbálta átalakítani a toborzási rendszert és elindult a taglétszám növekedése, de

a bevont romák végül semmilyen képzésben nem vettek részt,

a program nem valósult meg.

A problémákat látta az akkor Balog Zoltán által vezetett Emmi is, amely végül 24 szabálytalansági eljárást indított, ebből 11 esetben meg is állapította a szabálytalanságokat.

Az OLAF ajánlásai ellenére, az Emmi és a magyar hatóságok négy éve nem tudták megállapítani a csalás felelőseinek kilétét.

Az Emmi úgy kezelte a helyzetet, hogy meg sem próbálta az EU-val kifizettetni a teljes 1,6 milliárdos támogatási összeget, hanem visszafizetést kért az ORÖ-től. Ezt is azonban úgy, hogy 1,3 milliárdot külön támogatásként odaadott, csak a fennmaradó 300 milliót kell előteremtenie a ORÖ-nek.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.