Nyílt levélben követeli a szakszervezet, hogy a tanárok is kiemeltek legyenek az oltási tervben

2021. január 3., 19:53

Szerző:

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) nyílt levélben követeli, hogy a kormány úgy alakítsa át az oltási tervét, hogy az oktatási dolgozók az egészségügyi és szociális dolgozókat követően kerüljenek sorra az oltási rendben, más európai országokhoz hasonlóan.

 

A PDSZ közleményében kifogásolta, hogy a kormány egyáltalán nem számol kiemelten az oktatásban dolgozókkal, vagyis ők akkor jutnak vakcinához, amikor amúgy is rájuk kerülne a sor, a kormányzat nem kezeli őket kiemelten veszélyeztetett területen dolgozóknak. 

Mindezt annak ellenére teszi, hogy a múlt évben elvégzett felmérések tapasztalatai alapján a fertőzés legjobban a szociális intézmények, másodikként az oktatás, harmadik helyen pedig az egészségügyi intézmények munkavállalói között terjedt el - írják a közleményben.

A fenti eredmények ellenére a kormányzat kihagyta az oktatási intézmények munkavállalóit a kiemelt fontosságú ágazatok felsorolásából - nehezményezi a szakszervezet. A PDSZ szerint  kormányzat továbbra is az “ágyútöltelék” szerepét szánja az oktatásban dolgozóknak.

A szakszervezet azt is kifogásolja, hogy a kormány nem biztosítja az oktatási intézményekben dolgozók számára a rendszeres és ingyenes PCR-tesztelést, pedig a 100 százalékos táppénzhez ennek meglétét követeli meg, és nem fizeti ki a 100 százalékos táppénzeket a munkavállalóknak, valamint nem fizeti ki a rengeteg helyettesítés miatt felhalmozódó túlmunkát.

A PDSZ szerint a kormány nem hajlandó arra, hogy megfontolja a felsős osztályok digitális oktatásra történő átállítását, hogy a felügyeletet igénylő kisebbekkel biztonságosabban foglalkozhassanak a pedagógusok, sőt, az oktatásban még a maszk viselését sem teszi kötelezővé – holott azt még egy néptelen utcán is elvárja az állampolgároktól - olvasható a közleményben.

A szakszervezet azt mondja, a kormány továbbra sem biztosít plexi arcvédőket és maszkokat, ezeket a munkavállalók saját pénzükből kénytelenek beszerezni.

Mindezek fényében a PDSZ szerint nem csak szakmailag elfogadhatatlan, de kimondottan övön aluli, hogy az oktatásban dolgozókat nem tüntették fel a veszélyeztetett ágazatok munkavállalói között az oltási tervben.

 

 

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Tegnap 18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Tegnap 16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.