Nyakunkon a következő óraátállítás, így zavarja meg a szervezetünket

Idén sem ússzuk meg, közeledik óraátállítás dátuma. 

2024. március 6., 16:50

Szerző:

A tavaszi óraátállítás, tehát amikor áttérünk a nyári időszámításra, többek számára megterhelő lehet. Sokan azt érzik, hogy egy órát megint elvesznek az életükből. Pedig minden nappal érezhetően később sötétedik, így egyre több időt tölthetünk a szabadban. Egyre rövidülnek az éjszakák, a hőmérő higanyszála napról napra magasabbra kúszik és hamarosan végleg búcsút inthetünk a hidegnek. Erre mindannyian várunk, ezért nem megúszható, hogy „feje tetejére állítsuk” a faliórát. 

A tavaszi óraátállításnak előnye is van

Elsősorban energiatakarékossági okok miatt vezették be a világon elsőként a nyári időszámítást az Amerikai Egyesült Államokban 1916-ban. Hamarosan követték a példájukat a britek, a franciák és a németek, majd Magyarország is. Nálunk nem alkalmazták folyamatosan, voltak olyan évek, amikor elmaradt az óraátállítás. A nyári időszámítást Európában 1997-ben az Unió szabályozta és egységesítette – foglalja össze a Mindmegette

Az energiatakarékosság mellett az óraátállítás szükségessége mellett voksolók legfőbb érve, hogy egy órával több ideig lehet élvezni a természetes fény örömét. Ez különösen azoknak jó, akik az egész napjukat fedett helyen töltik, és gyakorlatilag alig látják a napfényt. Fontos szempont az is, hogy a szabadtéri mezőgazdasági, építőipari munkák tovább végezhetők.

Az óraátállítás miatt úgy érezzük, hogy nem aludtunk eleget, és különben is!

Ugyanakkor az ellenvélemények szerint ezek az előnyök eltörpülnek az óraátállítás szervezetre gyakorolt negatív hatása mellett – az új helyzethez ugyanis nagyon sokan nehezen alkalmazkodnak. Az alvás és az ébrenlét természetes ritmusának, a cirkadián ritmusnak a mesterséges megzavarása egyeseknél néhány napig negatív következményekkel jár: rossz közérzet, romló teljesítmény, figyelmetlenség, a toleranciakészség csökkenése, alvási problémák léphetnek fel. Szerencsére ezek a kellemetlenségek előbb-utóbb megszűnnek, hiszen a szervezet alkalmazkodik a megváltozott körülményekhez.

A negatív hatások mellett az emberek egyszerűen utálják az óraátállítással járó macerát, és tízből nyolc ember egyszerűen eltörölné – derült ki egy uniós felmérésből. Ezért az Európai Parlament 2019 márciusában úgy döntött, eltörli az óraátállítást, a tagállamoknak pedig legkésőbb 2025-ig el kell dönteni, hogy a jövőben a nyári, avagy a téli időszámítást használják-e. A magyar kormány egyelőre nem foglalkozott a kérdéssel, a későbbiekben kíván dönteni.

Így a tavaszi óraátállítás március 31-én lesz, ekkor hajnal 2:00 órakor tekerjük előre a mutatókat 3:00 órára.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó:Lorenzo Di Cola / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

 

2024. május 11., 09:43

Magyar Péter úgy tűnik vitára szállhat az EP-listavezetőkkel, mégis lesz vita a köztévén. Erről Dobrev Klára számolt be egy bejegyzésében, mely szerint az MTVA megkezdte egy nyilvános vita megszervezését az EP-választáshoz kapcsolódóan.