Még visszaállítható az óraátállítás

Balassa Péter, a Jobbik képviselője határozati javaslatot nyújtott be az óraátállítás megszüntetésének szükségességéről. A képviselő azzal érvel, hogy a nyári időszámítást az I. világháború idején energiamegtakarítás céljából vezették be, majd 1957-ben megszüntették.

2023. szeptember 28., 11:00

Szerző:

Az óraátállítás eltörlését négy éve az Európai Unióban is kezdeményezték ám azóta sem született végleges döntés, ezért október 29-én ismét átállítjuk az órákat hajnali 3 óráról 2 órára. Ekkor kezdődik a téli időszámítás.

Balassa Péter rámutatott, hogy Észak-Macedónia után Európa több országában is véglegesítették a nyári időszámítást. Javaslatában azt írja: szakértők figyelmeztetnek, hogy az óraállítás miatti cirkadiánritmus-zavar több egészségügyi problémát is okozhat, ilyen a szívroham és a szélütés kockázatának növekedése, de elég csak az alvási szokások megváltozására és az abból fakadó mentális problémákra, kialvatlanságra gondolni.

Hozzáteszi azt is,

egy korábbi EU-s felmérés szerint az emberek támogatják az óraátállítás eltörlését, ezen belül is a magyar válaszadók 90 százaléka támogatta ezt 

– idézi a 24.hu.

Előterjesztésében emlékeztetett rá, hogy a nyári időszámítást az I. világháború idején energiamegtakarítás céljából vezették be, majd 1957-ben megszüntették. Később, 1980-ban, az 1973-as nagy olajválság hatása miatt rendelték el újra. Az akkoriban kitűzött célok teljesültek, sikerült energiát megtakarítani, a szakemberek szerint ugyanakkor ma már az évi két váltás gazdaságilag felesleges.

(Kiemelt kép illusztráció: Franciaország, Párizs, 2023. 08. 30., az olimpiai játék időmérője az Eiffel-toronyban. Fotó: Magali Cohen / Hans Lucas AFP)

Magyar Péter úgy tűnik vitára szállhat az EP-listavezetőkkel, mégis lesz vita a köztévén. Erről Dobrev Klára számolt be egy bejegyzésében, mely szerint az MTVA megkezdte egy nyilvános vita megszervezését az EP-választáshoz kapcsolódóan.