Nincs szó az Echo Tv-vel való összevonásáról, de rivalizálásról sem – állítja a Hír Tv régi-új vezérigazgató-helyettese

2018. augusztus 4., 08:06

Szerző:

„A televízió hangnemében, a műsoraiban és a szerkesztési elveiben is olyan lesz, mint a G-nap előtti. És természetesen azok is, akik feltűnnek majd a képernyőn - akár a nyilatkozók, akár a jobboldali megmondóemberek, vagy a műsorvezetők - olyanok lesznek, akik konformak a jobboldalon. Ennek első jele, hogy akik ebbe nem illettek bele már nincsenek itt, például Csintalan Sándor és Kálmán Olga. Ellenben már az első nap műsort vezetett Földi Kovács Andrea, aki akkor mondott fel, amikor Simicska Lajos mindenkit elküldött melegebb éghajlatra. Az ő feltűnése szimbolikus volt aznap, amikor visszatértünk a tévé élére” – magyarázta a jobboldali fordulat, avagy forradalom mikéntjét Szikszai Péter a Népszavának.

Az interjúban a Hír Televízió régi-új vezérigazgató-helyettese azt is mondta, őket csak az ellenzéki újságírók akarják beállítani propagandistának, valójában nem is azok. „Önök, ellenzéki újságírók állítottak be mindig minket olyannak, mint akik sosem kérdeznek, pedig ez soha nem volt igaz. Már a mostani Híradóban is lesznek olyan anyagok, amiben a riporterek keményebb kérdéseket tesznek fel politikusoknak. Nézni kellene az adást, és akkor mindenkinek feltűnne, hogy ez a helyzet. De értem ennek a lényegét, sosem fogjuk megírni egymásról, hogy milyen okosak és szakszerűek vagyunk, ez egy ilyen műfaj, én el tudom fogadni.”

Szikszai Péter
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Szikszai szerint egyébként bátran teret adnának az ellenzéki politikusoknak is, ám ez nézettségi szempontból nemigen éri meg. Úgy vélte, egy jobboldali hírfogyasztónak szóló televízióban egy baloldali politikus elkapcsolási faktor, és fordítva. „Ez a problémája ennek a fajta televíziózásnak, hogy a nézettség szempontjából nem éri meg behívni a másik oldalt. A saját tábornak szól a tévé” – állította a tartalom-előállításért felelős Hír Tv-s vezető.

Szikszai mindezek után, amikor az újságíró a 168 Órában megjelent információk valóságtartalmára kérdezett rá, azzal állt elő:

„Ez hatásvadászatnak jó, csak nem éppen ez történt. A Simicska-portfólió visszakerülésekor már nem működött minden darabja: leállt a Magyar Nemzet, a Lánchíd Rádió, emberek kerültek az utcára. Itt dolgoznak most 270-en, ha mi ezt a tévét nem vesszük át, 270 ember került volna az utcára. Mi azt mondtuk nekik, hogy ha akarnak dolgozni, akkor még tudnak hol, ellentétben a Magyar Nemzettel.

Nem zsaroltuk őket, hanem munkát kínáltunk, aki nem kérte, az felállhatott és elmehetett. De ha sokan mennek el, akkor a tévé nem tud működni és akkor valóban be kell zárni. Ez nem zsarolás volt, hanem választási lehetőség. Persze voltak feltételeink, a már említett jobboldali szemlélet, de aki ezt elfogadja, azzal együtt tudunk dolgozni. Ezért nem is hallhatott senki kirúgási hullámról.

Fotó: Biró Marianna

Szikszai szerint egyébként nem igaz, hogy komoly személyes ellentétek, rivalizálás van a Hír Tv új vezetése és az Echo Televízió mostani vezetése között. „Sajnálom, ha csalódást okozunk. Nem is lehetünk rosszban egymással, hiszen az Echo Tévé most éppen kisegít minket folyamatosan. Nincs műsorvezetőnk, ezért átadták Földi Kovács Andreát, más módon is segítenek minket, naponta egyeztetünk, hogy hogy lehetne ennyi emberrel működtetni, a hiányzó munkatársakat pótolni. Én magam is rendszeresen hívom az Echo Tévé stábját, anyagot veszünk át tőlük, még műsorokat is átvehetünk majd, jól együttműködünk. Amit az Index írt, az a fantázia világába tartozik” – állította a Mészáros Lőrinc által tulajdonolt Echo Tv-től furcsa körülmények között év elején távozott vezérigazgató-helyettes.

A két csatorna sorsa ugyanakkor valóban nagy kérdés lehet, hiszen Szikszai sem az összevonás, sem pedig a külön, esetleg egymással versengő működést nem vetette el teljesen. Mint mondta: „ez egy olyan kicsi piac, hogy ezen még versenyeztetni is a két tévét teljesen értelmetlen. Mit érünk vele, ha pár ezer nézőt átcsábítunk a másiktól? Hosszú távon nyilván műfaji eltérésekkel lehet működtetni párhuzamosan a két televíziót.”

Ugyanakkor a Hír Tv elköltöztetéséről, továbbá az Echo Tv székházának elfoglalásáról szóló híreket cáfolta: „Ez csak akkor következne be, ha a két tévét összevonnák, de nincs ilyen döntés, és szándékról sem tudok. Ráadásul szerintem ott elég hely sem lenne hozzá. Ez is fantázia.”

A vezérigazgató-helyettes elég faramuci módon cáfolta azt is, hogy a csatorna esetleg Mészáros Lőrinc kezébe kerülne a jövőben:

„Erről sincs döntés. Nyerges Zsolt a Hír Tévé tulajdonosa, és ő hajlandó finanszírozni a működést” – mondta, s ezzel rövidre is zárta a kérdést, továbbá az interjút.

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.