Nemcsak az MVM, hanem a leányvállalatai is milliókkal támogatják az Orbán-kormány kedvenc civiljeit

2018. november 12., 14:28

Szerző:

Az állami MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-nek 1300 milliárd forint árbevétele és 18 leányvállalata van. Az MVM 2016-ban több mint félmilliárd forinttal támogatta a kormány kedvenc civil szervezetét, a Békemenet szervezőjeként ismert Civil Összefogás Fórumot. Az Átlátszó összesítéséből az derül ki, hogy az MVM leányvállalatai is igen bőkezűek a kormányközeli szervezetekkel.

A cégcsoport vállalatainak 2010-2018-as civil támogatásait Demeter Márta, az LMP társelnöke kérte ki. Közérdekű adatigénylése a 18 cégből kilenctől meg is kapta az adatokat, a többit a képviselő beperelte.

Átfedések vannak a leányvállalatok és az anyacég által támogatott cégek között. Az MVM is bőségesen támogatta például a Lévai Anikó-Kövér László alapította Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatot, Hegedűs Zsuzsa Minden Gyermek Lakjon Jól! Alapítványát, a Rákóczi Szövetséget, valamint az erdélyi és felvidéki médiafinanszírozó Határok Nélkül a Magyar Nyelvű Sajtóért Alapítványt. Ahogy a leányvállalatok is.

A legjelentősebb támogató az MVM Paksi Atomerőmű Zrt, amely évente legalább egymilliárd forintot fordít jótékony célokra. A legtöbb pénzt, évente félmilliárd forint körüli összeget a helyi energetikai szakgimnázium fenntartására adják, de támogatják a paksi dolgozókat segélyező alapítvány, a dolgozók sport és egyéb egyesületeit, illetve más karitatív törekvéseket is. Emellett azért bőven jutott a Lezsák Sándor nevével fémjelzett lakiteleki Népfőiskola Alapítványnak, amely 10 millió forintot még 2010-ben az atomerőműtől.

Az erőmű évente több százmilliós összeggel támogatja ilyen-olyan címen a környékbeli településeket a helyi tánccsoporttól a szomszéd falu nyugdíjas- és sportolói klubjáig, sőt, térségfejlesztési alapítványt is létrehozott.

A határon túlra is szívesen adnak támogatást az MVM-cégek. Több MVM-cég is a százezres-milliós tartományban segíti a Rákóczi Szövetséget, egy nagyságrenddel többel a Paks a nagyváradi Szent László Egyesületet, illetve a Tőkés László fémjelezte Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácshoz kötődő Identitás Egyesületet.

Az MVM Partner listáján szerepel az EMNT-közeli Pro Partium, Recosntructio és Mikó Imre Egyesületek neve: 10-10 millió forint támogatást kaptak 2012-ben. A Magyar Földgáztároló Zrt. a Kincses Kolozsvár Egyesületet segítette 2014-2017-ben évente 8-15 millió forinttal megrendezni a Kolozsvári Magyar Napokat.

Demeter Márta szerint az ügy a tiltott pártfinanszírozás gyanúját is felvetheti.