Az Uzsoki kórház az Alaptörvény szövegével nevelné a látogatókat a rokonaikról való gondoskodásra

2019. augusztus 27., 17:40

Szerző:

Minden ajtóra kiragasztották az Alaptörvény egy részletét az Uzsoki utcai kórház III-as belgyógyászati osztályán:

„A nagykorú gyermekek kötelesek rászoruló szüleikről gondoskodni”

– írta a hvg.hu egy olvasójuk beszámolója alapján, aki fotót is bemutatott a kiragasztott lapokról.

A nő egy prózai esetről számolt be: meglátogatta beteg édesanyját, akit a kórházi személyzet nem pelenkázott és nem etetett meg, az idős asszonyt többször is hasonlóan ellátatlanul találta. A tapasztaltak függvényében arra a következtetésre jutott, hogy a kiragasztott lappal a kórház a látogatók akarja nevelni arra, hogy helyettük ők ápolják az idős rokonaikat. A nő célzásnak vette a dolgot, ezért felmerült benne a kérdés, hogy

  • az édesanyja úgy nem kap megfelelő ellátást, hogy egész életében fizette a járulékokat
  • ő csak munkaidő után tudja meglátogatni, ezért attól tart, hogy önellátásra nem képes édesanyja ellátatlanul marad.

Az Alaptörvény fentebbi passzusa már a bevezetésekor vitákat váltott ki, mert teret engedhet olyan jogszabályváltoztatásoknak, melyek a nyugdíjrendszer alapjait is megrengethetik. Törvénymódosítással előállhatna olyan abszurd helyzet is, hogy súlyosan megromlott kapcsolatú családtagokat kényszeríthet idős rokonaik ellátására.

A kórház ápolási igazgatója nyilatkozott a portálnak, szerinte nem arról van szó, hogy a látogatóktól azt várnák el, hogy helyettük lássák el a betegeket, hanem arra a jelenségre hívnák fel a figyelmet, hogy sok idős beteg teljesen magára marad a kórházakban.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.