Civil Közoktatási Platform: fogalma sincs Kásler Miklósnak, hogy hány középiskola van és mennyien tiltakoztak az új NAT ellen

2020. február 26., 16:02

Szerző:

Kínos interjút adott kedden Kásler Miklós az állami rádiónak. Ebben azt állította, hogy Magyarországon 3000 középiskola van, ezek közül csak 7 tiltakozott az új Nemzeti alaptanterv (NAT) ellen, és a tiltakozáshoz csak néhány irodalomtudós csatlakozott. A Civil Közoktatási Platform a 168 Órának is eljuttatott közleményében pontosította az oktatásért is felelős miniszter közlését.

Mint Ercse Kriszta, a szervezet szóvivője írja, nem 3000, hanem 797 középiskola van Magyarországon.

A tiltakozó tantestületek számát illetően is tévedett a miniszter, ugyanis 41 iskola emelt nyilvánosan kifogást a NAT ellen, ezek három kivétellel állami fenntartásúak. De Ercse szerint alighanem több olyan intézmény is van, ahol nem mertek kiállni.

A néhány irodalomtudóst illető kijelentést is kibővítette a CKP. Ugyanis 20 szakmai szervezet, közösség, továbbá számos szakértő NAT-ot elfogadhatatlannak tartó véleménye érhető el jelenleg. A tiltakozáshoz csatlakozott mintegy száz egyetemi oktató, a magyar egyetemek mellett a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetemről is. Az irodalomtudósok mellett más szakmák képviselői, sőt, gazdasági szereplők is tiltakoztak – fogalmaz Ercse Kriszta.

2024. május 1., 13:07

Április 30-án az MBH Bank szerződést írt alá a Magyar Fejlesztési Bankkal, melyben megállapodnak arról, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a közvetítői feladatok ellátásának jogát konzorciumban nyerte el, nyílt közbeszerzés keretében, így az EU-s forrásokból a vállalkozásoknak szánt, már korábban bejelentett KKV Technológia Plusz Hitelprogram nulla százalékos kölcsönei április 30-tól, míg az otthonfelújítási program terméke várhatóan nyár elejétől lesz igényelhető a MBH Bank által üzemeltetett, 154 bankfiókban elérhető lakossági és vállalkozói MFB Pont Plusz pontokon.