Civil Közoktatási Platform: fogalma sincs Kásler Miklósnak, hogy hány középiskola van és mennyien tiltakoztak az új NAT ellen

2020. február 26. 16:02 - szerző: 168 Óra

Kínos interjút adott kedden Kásler Miklós az állami rádiónak. Ebben azt állította, hogy Magyarországon 3000 középiskola van, ezek közül csak 7 tiltakozott az új Nemzeti alaptanterv (NAT) ellen, és a tiltakozáshoz csak néhány irodalomtudós csatlakozott. A Civil Közoktatási Platform a 168 Órának is eljuttatott közleményében pontosította az oktatásért is felelős miniszter közlését.

Mint Ercse Kriszta, a szervezet szóvivője írja, nem 3000, hanem 797 középiskola van Magyarországon.

A tiltakozó tantestületek számát illetően is tévedett a miniszter, ugyanis 41 iskola emelt nyilvánosan kifogást a NAT ellen, ezek három kivétellel állami fenntartásúak. De Ercse szerint alighanem több olyan intézmény is van, ahol nem mertek kiállni.

A néhány irodalomtudóst illető kijelentést is kibővítette a CKP. Ugyanis 20 szakmai szervezet, közösség, továbbá számos szakértő NAT-ot elfogadhatatlannak tartó véleménye érhető el jelenleg. A tiltakozáshoz csatlakozott mintegy száz egyetemi oktató, a magyar egyetemek mellett a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetemről is. Az irodalomtudósok mellett más szakmák képviselői, sőt, gazdasági szereplők is tiltakoztak – fogalmaz Ercse Kriszta.