Nagy változások jöhetnek a kormánypárti sajtóban, a Fidesz médiabirodalmát összefogó cég cáfol

2019. április 12., 15:49

Szerző:

Megszűnhet a Lokál és újraindulhat a Metropol, összevonhatják a Borsot és a Ripostot, konszolidálhatják Habony Árpád egykori lapját – többek között ezekről a tervekről értesült a Válasz.hu az utóbbi napok médiaügyi háttérbeszélgetésein. A hírportál médiapiaci forrásai szerint nem az Echo TV megszűntetése (és az alkalmazottak átvitele a kirúgott Hír TV-sek helyére) lesz az utolsó nagy átalakítás a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) tulajdonosi fennhatósága alatt egyesült kormánypárti médiabirodalomban.

A cikk megjelenése után a KESMA alá tartozó cégeket összefogó Mediaworks Hungary azt közölte, hogy a Válasz Online forrásai hamis állításokat fogalmaztak meg. (A teljes közleményt cikkünk végén olvashatják.)

Politikailag és üzletileg is racionális lépésnek nevezeték a Hír és az Echo TV összevonását a Válasz.hu forrásai, ami jól jelzi, hogyan akarják racionalizálni a médiabirodalom többi elemét is: nincs szükség párhuzamosságokra (két hírtelevízió, két bulvárlap, két politikai napilap vagy hetilap stb.), így koncentrálni lehet az anyagi erőforrásokat (állami hirdetések zömében), valamint megakadályozni a pénz szétfolyását.

Ebbe a logikába illeszkedik, hogy valószínűleg megszüntetik az eredetileg a Habony Árpád-féle Modern Media Group Zrt.-ben megszületett, főleg a BKK-megállókban terjesztett ingyenes bulvár/propagandaújságot, a Lokált. Nehéz ugyanis a fizetős bulvárlapok (például a szintén KESMA-ba került Bors) felé terelni az olvasókat, ha megkapják ingyen is. A Lokál persze nagy, hatásos felület (napi több százezer példányban terjesztik a legforgalmasabb közlekedési csomópontokon), de sokak szemében taszító is, és nem olyan jó brand, mint a tizennyolc évig működő, 2016-ban bezárt, szintén ingyenes Metropol volt. Mivel utóbbi lap jogai a Mészáros Lőrinchez kötődő Megapolis Zrt.-hez kerültek a kapituláló Simicska Lajostól, akár újra is indíthatják azt.

Fotó: Válasz.hu/Vörös Szabolcs

A Válasz.hu szerint bekövetkezhet a két nyomtatott bulvárlap, a Ripost és a Bors összevonása is, ami már a közeljövőben bekövetkezhet, de lehet, hogy csak az önkormányzati választások után. Egy biztos: a semmilyen hivatalos módon nem auditált, 5-7000 példányban fogyó, de bőven – több tízezer példányban – túlnyomott Ripost nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Vagyis azt, hogy felnőjön a Blikkhez és Borshoz. Emellett a KESMA vezetése – így Liszkay Gábor – állítólag nincs kibékülve a Ripost-főszerkesztő Ómolnár Miklós módszereivel – a bulvárlap legutóbb az kezdte terjeszteni az ellenzéki diáklányról, Nagy Blankáról, hogy több tárgyból bukásra áll –, a Bors viszont a tavalyi MATESZ-számok alapján még mindig 50 ezer feletti értékesített példányt tud, és sokkal erősebb brand. A fáma szerint a KESMA-nál megvárják az önkormányzati választásokat, ameddig szükség lehet a Ripost-féle „piszkos munkára”, utána viszont összevonják az apolitikusabb, könnyedebb, de a közéleti híreket a központi elvárásoknak megfelelően csepegtető Borssal.

A 2016-tó Schmidt Mária tulajdonában lévő, majd idén szintén a KESMA-nak felajánlott Figyelő a szivárgó szerint befejezi a kormánypropaganda kiszolgálását, és áprilistól újra, tisztán gazdasági hetilap lesz. Ennek két oka: egyrészt a Figyelő sorozatos botrányokat okozott és már Liszkay Gábor körének is kínossá vált, másrészt meredeken zuhant a lap olvasottsága.

A Mediaworks Hungary közleménye:

A Válasz Online honlapján megjelent „Szörnyű bosszúm lesújt rátok" Így szervezik át a kormányzati médiatömböt című szenzációhajhász cikk állításaira reagálva a Mediaworks szükségesnek tartja kijelenteni:

1. Nem szűnik meg a Lokál.

2. Nem indul újra a Metropol.

3. Nem lesz összevonva a Bors és a Ripost.

4. Nem lesz „konszolidálva" a 888.hu (értsen a „konszolidáció" alatt bármit is a Válasz Online).

Emellett megjegyezzük, hogy a tényfeltárónak álcázott cikk elkészülte során a szerző a Mediaworks egyetlen vezetőjét sem kereste meg, és egyetlen kérdést sem tett fel.

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.