Nagy Imre ravatalának a képével tiltakoztak a Hősök terén a rendszerváltás emlékének a meghamisítása ellen

2019. június 16., 19:37

Szerző:

Vasárnap este hat órakor körülbelül száz ember gyűlt össze azon a flashmobon, amelyet a Hősök terén tartottak Nagy Imre újratemetésének 30. évfordulója alkalmából az évforduló hivatalos ünnepsége előtt. Lapunkhoz is eljuttatott közleményükben a szervezők azt írták, fontos ébren tartani az 1989/90-es rendszerváltás immár naponta meghamisított emlékét. Ennek jegyében a tiltakozók a Műcsarnok felé fordulva egy molinót feszítettek ki, rajta a mártír miniszterelnök 1989-es ravatalának a díszletével. 

Fotó: Merész Márton

A demonstráción lehetett látni Donáth László evangélikus lelkészt, Eörsi László és Rainer M. János történészt, Vásárhelyi Mária szociológust, de Bródy Jánost és Dés Lászlót is.

Fotó: Merész Márton

Mércének adott interjújában Eörsi László úgy fogalmazott, hogy a 30 évvel ezelőtti ünnepség . a rendszerváltás szimbóluma volt, a flashmobot pedig azért tartották, mert az a remény, amelyet a szabadság jelentett, nagyon súlyosan megkopott.

Fotó: Merész Márton

Nagy Imre mártír miniszterelnököt 1958. június 16-án végezték ki, Orbán Viktor miniszterelnöknek a 31 évvel későbbi újratemetésen, a Hősök terén elmondott beszédével kezdődött a politikai karrierje. A NER viszonyáról Nagy Imre emlékéhez ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Fotó: Merész Márton

A hivatalos ünnepség, a Szabadságkoncert miatt este negyed nyolcig még nem telt meg a tér, de folyamatosan érkeznek.,