Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Az egri vár volt igazgatója szerint Nyitrai Zsolt meg akarta sarcolni a vár fejlesztésére érkező állami pénzt

2019. szeptember 20. 18:35 - szerző: 168 Óra

– Ez jár annak, aki nem hajlandó szolgai módon asszisztálni az egri vár fejlesztésére érkező 6 milliárd forint 20-30 százalékának elsikkasztásában – írta az egri Dobó István Vármúzeum korábbi igazgatója, Berecz Mátyás Facebook-oldalán pénteken, miután a helyi fideszes újság gyanúsítgatni kezdte a múzeum pénzügyei miatt. A bejegyzést a 24.hu vette észre.

 

Berecz hosszú évekig dolgozott a város fennhatósága alá tartozó kulturális intézményben, tavaly év végén távozott az igazgatói posztról. Az önkormányzati választás előtt a jobbikos Mirkóczki Ádám csapatában lett képviselőjelölt.

Az egrihírek.hu azt rója fel Berecz Mátyásnak, hogy a vár napi működtetésére szolgáló pénzügyi keretre egy olyan céggel szerződött, amely a beosztottja tulajdonában állt. Ebből az évi 51 milliós keretből finanszírozták az idegenvezetést, és ebből idézték fel korhű ruhákban a középkori hangulatot. A lap nem fogalmaz meg konkrét vádakat, inkább azt hangoztatja, hogy erkölcsileg kifogásolható, kockázatmentes üzlet volt, a ruhákat is a Vármúzeum pénzén vásárolták. Viszont azt is sugalmazza, hogy a múzeum pénzügyei miatt kellett távoznia a vezető pozícióból.

Berecz Mátyás szerint azonban a konfliktus forrása az volt, hogy a Fidesz egri képviselője, Nyitrai Zsolt „meg akarta sarcolni” a vár fejlesztésére érkező állami pénzt.

Erről az összecsapásról Habis László, a város fideszes polgármestere is tudott. Habis alapvetően Berecz oldalán állt, de aztán cserben hagyta őt.

„Habis László! Én Önnek 6 éven keresztül az egyik leglojálisabb beosztottja voltam. Nyitrai Zsolttal vívott háborújában mindig Ön, és a vár törvényes fenntartója, az önkormányzat mellett álltam. Pedig egyszerűbb, és nyugodtabb lett volna az életem, ha, ahogy egy fideszes barátom tanácsolta: „hagyjad, hogy Nyitrai sarcolja a várat”. Nem hagytam. Nyitrai Zsolttal kialakult konfliktusomban végül Ön is cserben hagyott”

– írta Berecz Mátyás.

Fotó: Facebook

Berecz a 24.hu-nak azt nyilatkozta, hogy a vár könyvelését a város cége végezte, és Habis polgármester hagyta jóvá a költségvetést, úgyhogy ha az egyik legjelentősebb tétel elköltésével bármi baj lenne, azért jogilag őt is felelősség terheli.