Változik a Munka törvénykönyve: új szabályok éjszakai műszak esetére

Tíz év alatti gyereket nevelő anya vagy tíz év alatti gyerekét egyedül nevelő munkavállaló nem osztható be éjszakai munkára, ha ehhez nem járul hozzá.

2023. február 8., 15:08

Szerző:

Egy január 1-től hatályos, tehát már most is élő munkajogi változásra hívta fel a hrportal.hu figyelmét Ottó Csaba, a Man at Work munkaerő-kölcsönző cég ügyvezetője.

Az új szabályozás szerint tíz év alatti gyereket nevelő anya vagy tíz év alatti gyerekét egyedül nevelő munkavállaló nem osztható be éjszakai munkára, ha ehhez nem járul hozzá, ami azt jelenti, hogy egyrészt a munkáltatóknak nyilvántartást kell vezetniük a gyermeküket egyedül nevelő munkavállalókról, ráadásul nyilatkoztatniuk kell nem csak a frissen belépő, hanem a január 1. előtt már foglalkoztatott munkatársakra is vonatkozik.

A Mt. 113. § (6) bekezdése szerint éjszakai munka a női munkavállaló számára gyermeke hároméves korától tízéves koráig, vagy a gyermekét egyedül nevelő munkavállaló számára, gyermeke hároméves korától tízéves koráig csak a munkavállaló írásbeli hozzájárulásával osztható be – írja a portál, hozzátéve, hogy a módosítás segítheti a kisgyermeket nevelők munka-magánélet egyensúlyát.

Fodor T. Gábor ügyvéd, munkajogi szakértő a HR Portál megkeresésére elmondta, hogy az új Mt-ben jelentősen szigorodott a kisgyermekesek munkaidő-beosztásának szabályozása. „Be kell építeni a nyilatkoztatást és a nyilvántartást a HR folyamatokba, ami új feladatot jelent a HR-ben” – jegyezte meg a szakértő, aki szerint az esetek 99 százalékában ez nem okoz majd fennakadást, ám sok a nyitott kérdés: mi történik, ha a munkavállaló a próbaidő alatt hozzájárul az éjszakai munkához, majd utána visszavonja a nyilatkozatot, és milyen időközön belül lehet visszavonni a hozzájáruló nyilatkozatot? Az sem egyértelmű, hogy gyermekét egyedül nevelő munkavállalónak minősül-e az, aki heti váltásban neveli a gyereket?

Fodor szerint kellő értesítési idővel vissza lehet vonni a nyilatkozatot, de erről a jogszabály érdemi rendelkezéseket nem tartalmaz, így pontos értesítési időtartamot nem lehet mondani.

(Képünk illusztráció. Forrás: Pixabay)