Egyáltalán nem ajánlott a menyasszonytánc, a maszkokat kidobás előtt 48 órára el kell különíteni

Az országos tisztifőorvos szerint a második hullám felszálló szakaszában vagyunk.

2020. szeptember 23., 13:06

Szerző:

Az elmúlt 24 órában elhunyt magyar koronavírusos betegek mindannyian valamilyen krónikus megbetegedésben szenvedtek. A nyolc áldozat közül 48 éves a legfiatalabb, 69 éves a legidősebb  – mondta Müller Cecília az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján. A járvány második hullámát éljük, sajnos egy felszálló szakaszban vagyunk, egyelőre, hangsúlyozta Müller, aki elmondta azt is, hogy a csaknem 646 ezer eddig elvégzett teszt  jellemzően térítésmentesen lefolytatott laborvizsgálat.

A tisztifőorvos kérte a szülők fokozott figyelmét, mielőtt óvodába, iskolába engedik gyermekeiket. Az összes szabály közül jelenleg a legfontosabb a maszk használata, emelte ki. Főleg sorban állás, liftezés vagy idős emberek látogatása során erősen ajánlott hordani. Müller arra kér mindenkit, hogy taxiban, várótermekben, esküvőkön – a menyasszonytáncot nem javasolja –, bevásárláskor és különböző sporteseményeken is viseljünk maszkot, az orrot, szájat is eltakarva.

Csökkent 14 napról 10-re a hatósági házi karantén ideje, Müller szerint azért, mert ennyi távollét a közösségtől már kellő biztonságot ad, ezt más országok példája is mutatja. 

Müller közölte: a védekezés ugyan most kicsit nehezebb, már közösségi terjedés van, de az egészségügyi ellátórendszert felkészítették. Tervszerű védekezés zajlik, jegyezte meg.

Újságírói kérdésekre válaszolva elmondták még, hogy 

  • A maszkok nem minősülnek veszélyes hulladéknak, de nem lehet őket egyszerűen csak kidobni: egy duplafalú zsákban 48 óráig le kell zárni őket, azután már nem életképes a vírus.
  • Van néhány olyan fiatal lélegeztetőgépen, aki a fertőzés előtt jó egészségi állapotnak örvendett. Ez ugyan nem jellemző, de van most is súlyosan megbetegedett fiatal - az egyik elhunyt 48 éves volt. 
  • Arról, hogy a háziorvos teszt nélkül is megállapíthatja a fertőzést, azt mondta Müller, később „összefésülik” az ilyen megállapításokat a többi adattal. Ha igazolásra kerül a gyanús eset, akkor történik meg a kontaktkutatás, a szoros kontaktokat azonosítják, elrendelik a szükséges intézkedéseket.
  • Az influenza elleni védőoltások miatt fel kell majd keresni a háziorvost, tájékoztatják majd a nyilvánosságot, mikor igényelhető az oltás.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.