Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Fityiszt mutat a Fidesz a klímavédelemnek: visszavonták az eldobható műanyagok betiltásáról szóló törvényjavaslatot

2020. május 19. 20:00 - szerző: hvg.hu/168 Óra

Mégsem olyan fontos saját javaslata, az egyszer használatos műanyagok betiltása a kormánynak. Semjén Zsolt ugyanis az erről szóló törvényjavaslatot – ahelyett, hogy az kedden a rendes ügymenet szerint az Országgyűlés elé került volna – a kormány nevében visszavonta, derül ki a hvg.hu beszámolójából.

Az eldobható műanyagok forgalmazásának betiltása egyrészt az Európai Unió terve, ami szerint 2021-től nem lehet olcsó plasztikokat árulni – mint a fülpiszkálók, evőeszközök, szívószálak –, másrészt a februárban hirtelen "bezöldült" magyar kormány vállalása, hiszen akkor 

Orbán Viktor a nyolcpontos klímavédelmi akcióterv részeként jelentette be.


De ebből tehát nem lesz semmi. A javaslatot még az Innovációs és Technológiai Minisztérium május 13-án nyújtotta be, ez 2021. január elsejétől tiltotta volna be Magyarországon az egyszer használatos műanyagokat, valamint a könnyű és nagyon könnyű, ezen belül a biológiailag lebomló műanyagból készült zacskók forgalomba hozatalát.

Jövő év elejétől nejlonzacskót, műanyag tasakot már nem találhattunk volna a zöldségeknek, péksüteményeknek a boltokban.

Kedden már csak az volt hátra, hogy a beterjesztett törvényjavaslatot elfogadják, délután azonban az MSZP-s Hiller István levezető elnökként bejelentette a parlamentben, az előterjesztő, tehát Semjén Zsolt visszavonta az egészet.

A Semjén Zsolt által jegyzett és Kövér László házelnöknek címzett levélben csak az áll, hogy „az egyes egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalának betiltásáról szóló törvényjavaslatot a kormány nevében visszavonom.”

Gulyás Gergely a múlt heti Kormányinfón arról beszélt, a szabályozás egy uniós kényszer. Úgy fogalmazott, ezt nem feltétlenül a jó szándékuk miatt teszik, hanem azért, mert van egy uniós elvárás, “ami azt mondja, hogy 2025-ig 90 százalékkal kell csökkenteni ezeknek a műanyagoknak a felhasználását. Ezért mi is arra kényszerültünk, hogy ezt meghozzuk. Emögött egyébként állnak méltányolható környezetvédelmi szempontok, ezért a döntést a kormány támogatni tudta." Most úgy néz ki, ezt elodázzák.