Sokat bukott az MSZP és volt pénztárnoka azon, hogy meglepően olcsón adta el korábbi médiaérdekeltségeit

2019. június 25., 13:25

Szerző:

Miközben a Népszabadságot bezáró osztrák Heinrich Pecina milliárdokat keresett azzal, hogy a magyar médiapiacon Fidesz-közeli körökkel üzletelt, az MSZP és környezete százmilliókat bukott azzal, hogy meglepően olcsón adott túl maradék médiaérdekeltségein az elmúlt években. Ezek jelentős része Heinrich Pecinához közvetlenül a fideszes médiabirodalomhoz, Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványhoz került – írja a G7.

Az üzletembertől a mostanra a fideszes médiabirodalom központi cégévé váló Mediaworksöt és a több megyei lapot kiadó Inform Mediát Mészáros Lőrinc vette meg, és Heinrich Pecina ezeken az üzleteken majdnem 4 milliárd forintot kereshetett. A Mediaworks volt az egyébként, amely azelőtt, hogy az osztrák üzletember átadta volna az egész csomagot Mészáros Lőrincnek megszüntette a Népszabadságot.

Városkép - Budapest - Mediaworks irodaház
Fotó: MTI/Róka László

Amikor viszont az osztrák üzletember összehozta a Mediaworksöt, még nem birtokolta teljes egészében a Népszabadság kiadóját. A legnagyobb közéleti napilapban 27 százalékot meghaladó részesedése volt az MSZP által létrehozott Szabad Sajtó Alapítványnak. Az akkor MSZP-s politikusok által irányított szervezet viszont 2015-ben túladott rajta, méghozzá jóval olcsóbban, mint amilyen értéken nyilvántartották a részesedést.

Az alapítvány beszámolója alapján úgy tűnik, hogy 100 millió forint lehetett a vételár, amivel 260 milliót buktak.

A portál összehasonlításként megemlíti, hogy egy évvel később Schmidt Mária családi cége 240 milliót fizetett a Figyelőért, ami egyrészt hetilap volt, és amiből csak nagyjából negyed-ötödannyi fogyott, mint a Népszabadságból.

Szintén rosszul végződött az az üzlet, amikor az MSZP volt pénztárnoka, Puch László megvette a Szabad Földet is kiadó Mezőgazda Kiadót. A vételár nem volt nyilvános, de a vagyoni jogok és a tőkeemelés révén a G7 úgy számolta, hogy az új tulajdonos nagyjából 1,1–1,2 milliárd forintot fizethetett a teljes pakkért. A nyereséges működés ellenére Puchék később mégis eladták az egészet a Mediaworksnek, amelynek beszámolója alapján 635 millió forint lehetett a vételár a G7 szerint. Ez azt jelenti, hogy Puch még az osztalékokkal együtt is bukott rajta.

A kiadón ugyanis a kivett osztalékkal együtt is csak 888 millió forintot keresett, miközben előzetesen ennél 100 millióval többet tettek bele.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.