Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni!

Sokat bukott az MSZP és volt pénztárnoka azon, hogy meglepően olcsón adta el korábbi médiaérdekeltségeit

2019. június 25. 13:25 - szerző: 168 Óra

Miközben a Népszabadságot bezáró osztrák Heinrich Pecina milliárdokat keresett azzal, hogy a magyar médiapiacon Fidesz-közeli körökkel üzletelt, az MSZP és környezete százmilliókat bukott azzal, hogy meglepően olcsón adott túl maradék médiaérdekeltségein az elmúlt években. Ezek jelentős része Heinrich Pecinához közvetlenül a fideszes médiabirodalomhoz, Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványhoz került – írja a G7.

Az üzletembertől a mostanra a fideszes médiabirodalom központi cégévé váló Mediaworksöt és a több megyei lapot kiadó Inform Mediát Mészáros Lőrinc vette meg, és Heinrich Pecina ezeken az üzleteken majdnem 4 milliárd forintot kereshetett. A Mediaworks volt az egyébként, amely azelőtt, hogy az osztrák üzletember átadta volna az egész csomagot Mészáros Lőrincnek megszüntette a Népszabadságot.

Városkép - Budapest - Mediaworks irodaház
Fotó: MTI/Róka László

Amikor viszont az osztrák üzletember összehozta a Mediaworksöt, még nem birtokolta teljes egészében a Népszabadság kiadóját. A legnagyobb közéleti napilapban 27 százalékot meghaladó részesedése volt az MSZP által létrehozott Szabad Sajtó Alapítványnak. Az akkor MSZP-s politikusok által irányított szervezet viszont 2015-ben túladott rajta, méghozzá jóval olcsóbban, mint amilyen értéken nyilvántartották a részesedést.

Az alapítvány beszámolója alapján úgy tűnik, hogy 100 millió forint lehetett a vételár, amivel 260 milliót buktak.

A portál összehasonlításként megemlíti, hogy egy évvel később Schmidt Mária családi cége 240 milliót fizetett a Figyelőért, ami egyrészt hetilap volt, és amiből csak nagyjából negyed-ötödannyi fogyott, mint a Népszabadságból.

Szintén rosszul végződött az az üzlet, amikor az MSZP volt pénztárnoka, Puch László megvette a Szabad Földet is kiadó Mezőgazda Kiadót. A vételár nem volt nyilvános, de a vagyoni jogok és a tőkeemelés révén a G7 úgy számolta, hogy az új tulajdonos nagyjából 1,1–1,2 milliárd forintot fizethetett a teljes pakkért. A nyereséges működés ellenére Puchék később mégis eladták az egészet a Mediaworksnek, amelynek beszámolója alapján 635 millió forint lehetett a vételár a G7 szerint. Ez azt jelenti, hogy Puch még az osztalékokkal együtt is bukott rajta.

A kiadón ugyanis a kivett osztalékkal együtt is csak 888 millió forintot keresett, miközben előzetesen ennél 100 millióval többet tettek bele.