Mozgalmat indít Ujhelyi István, mert a jövő baloldali pártját már nem biztos, hogy MSZP-nek fogják hívni

RED, azaz Radikális Európai Demokraták néven induló mozgalmával ismét a közéleti színtérre lép az európai parlamenti képviselő.

2017. november 14., 15:14

Szerző:

„IDEJE FELÉBREDNI!” címmel rendhagyó és rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Ujhelyi István Strasbourgból a Facebook-oldalán, élő videóbejelentkezésben. Az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője bejelentette: RED, azaz Radikális Európai Demokraták néven új politikai mozgalmat indít.

Elmondta: egy sokkal erősebb, közös fronttal kell leváltani az Orbán-kormányt, a rezsimet, amely veszélyezteti Magyarország európai jövőjét. Ujhelyi elsorolta, nagyon sok minden miatt dühös, s hiába hagyta ott az MSZP alelnöki posztját, esze ágában sincs megállani, hátradőlni, tenni akar. Egy olyan mozgalmat indítanak, amely érzi, látja, tudja, hogy ilyen időkben, amelyeket most élünk, csak radikális eszközökkel lehet elérni a hatalom leváltását. Ez a mozgalom nem párt, hanem olyan ellenzéki közösség, amely a politikai pártokon túl aktívan próbál tenni az ügy érdekében.

Fotó: Bazánth Ivola

Mint emlékezetes, Botka László miniszterelnök-jelölt visszalépésével egyidőben Ujhelyi István is lemondott alelnöki posztjáról az MSZP-ben. Akkor, lemondó levelében azt írta: „méltatlan és vállalhatatlan az a folyamat, ami a demokratikus oldalon történik, nem vállalhatok felelősséget és sorsközösséget a következő időszakért”. Úgy fogalmazott: „Orbánisztán egyértelműen befurakodott az ellenzéki erők sorai közé, beépítette embereit majd minden potens mozgalomba. Ezt eddig is sejtettük, de őszintén hittem, hogy magunk mögött hagyva eddigi hibáinkat győzhetünk felettük. Egyelőre úgy tűnik, hogy a hatalom piszkos eszközeivel támogatott „puccs" eléri célját: a demokratikus erők végletesen megosztottá és megtörtté váltak."

„Bár töretlenül vágyom a változásra, de az MSZP alelnökeként mától nem tudok felelősséget vállalni a párt jövőjéért és a 2018-as választáson való szerepléséért. Nem tudok közösséget vállalni azzal, hogy az MSZP belső viszonyait és politikáját külső szervezkedések által is befolyásolni vagy akadályozni lehet"– írta, hozzátéve, a párttagok és választók bocsánatát és megértését kéri, de nem vállalhat felelősséget és sorsközösséget a következő időszakért 

Ujhelyi mindezek után indította el mozgalmát, melyről részletesen elsőként a csütörtökön megjelenő 168 Órának beszélt. „Kell egy radikális baloldali erő, amely érti a modern idők szavát, és azt hirdeti: a haza nem lehet Európa ellenzékében. Nem biztos, hogy hosszútávon ezt a pártot MSZP-nek fogják hívni” – indokolja döntését az interjúban.

Kérdésünkre, hogy ezek szerint a mozgalma egy új baloldali párt igényével születik meg, azt mondta: „Csak annyit állítok: nem biztos, hogy ezt a pártot MSZP-nek fogják hívni. 2018 után érdemi változások jöhetnek a pártstruktúrában.”

Hogy Ujhelyi konkrétan miként és kivel képzeli a jövőt, kilép-e az MSZP-ből a most induló mozgalom kedvéért, s milyen politikai alternatívát kínál az Európa-párti magyar választópolgároknak, kiderül a 168 Óra csütörtökön megjelenő számában olvasható interjúból.

Ujhelyi bejelentését megnézheti videón is: