Miről tárgyalt Orbán Viktor az EU-biztossal és az illegális lobbistával?

2018. január 12., 20:26

Szerző:

Nem fedi a valóságot, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Günther Oettinger EU-biztos az önvezető autók magyarországi jövőjéről tárgyalt egy 2016. május 19-én tartott budapesti találkozón. Bár titkolják, minden valószínűség szerint arról volt szó, Magyarország hogyan úszhatná meg azt a kötelezettségszegési eljárást, amelyet azért indítottak el, mert az Orbán-kormány pályázat kiírása nélkül adta oda az orosz atomenergia-óriásnak, a Roszatomnak a paksi bővítést  – pendíti meg pénteki cikkében a Népszava.

Günther Oettinger
Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

A lap a Párbeszéd EP-képviselője, Jávor Benedek által az európai Bizottságtól kikért dokumentumokra hivatkozva ír erről. Eszerint Oettingert – aki egy illegális német lobbista, az oroszok zsebében lévő Klaus Mangold magánrepülőgépén érkezett – még 2016. február 2-án hívták meg a budapesti találkozóra Orbánnal, csakhogy ebben a meghívóban nem esik szó önvezető autókról. Ez a téma egy március 9-i levélben kerül elő, ami viszont azt sugallja, hogy az EU-biztost nem az önvezető autók miatt hívták meg egy vacsorára és másnap egy rövid találkozóra a magyar miniszterelnökkel.

 

Ennek azért van jelentősége, mert gyaníthatóan Günther Oettinger volt az, aki az Európai Bizottság digitális fejlesztésért felelős biztosaként – korábbi energiaügyi biztosaként – megsúgta az Orbán-kormánynak, hogy a paksi bővítés miatt indított kötelezettségszegési eljárásban ne arra hivatkozzon, hogy egy, a Szovjetunióval 1966-ban aláírt nukleáris együttműködési egyezmény hosszabbítják meg, hanem arra, hogy technológiai kizárólagosság miatt adják a Roszatomnak a megbízást. Ez az érv úgy szólt, hogy a Paks I.-hez illeszkedő két új reaktorblokkot, Paks II.-t csak az oroszok tudják felépíteni, Meglehetősen váratlanul jelent meg a magyar álláspontban között, az Európai Bizottság azonban elfogadta, így 2016 novemberében megszüntették a kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen. 

Jávor azokat a leveleket kapta meg az Európai Bizottságtól, amelyeket a 2016 vége óta már költségvetési biztos Oettinger és az EU-s lobbisták listáján nem szereplő Mangold váltott az ügyben. Paksi bővítésről a levelekben nem esik szó, de árulkodó jel, hogy a csak Mr. Oroszország gúnynéven ismert Mangoldnak 160 millió forintos díjazásért négy tanácsadói szerződése van az Orbán-kormánnyal, amelyek egyike a „2020 után feleződő uniós támogatások”, az „önvezető autózás” és a „magyar autóipar elhelyezkedése” mellett a „nukleáris energia fejlesztése”. Mangold éveken át közvetített Budapest és Moszkva között a paksi bővítés ügyében, de azt az Orbán-kormány Jávor írásbeli kérdése ellenére sem hozta nyilvánosságra, hogy átvilágították-e, mielőtt betekintést nyert a titkos orosz-magyar szerződésbe. Nem világos az sem, hogy a német lobbista találkozott-e Orbánnal 2016. május 19-én. 

Klaus Mangold
Fotó: AFP/Grigoriy Sisoev

Ahogyan  Népszava és a Politico nyomán novemberben megírtuk, az Európai Bizottság a kételyei és az Orbán-kormány nyilvánvaló hazugságai ellenére hagyta, hogy a Roszatom kapja a paksi bővítésről szóló megbízást. Azt, hogy az ügyben indított kötelezettségszegési eljárás során konkrétan milyen indoklással milyen döntés született, mostanáig nem hozták nyilvánosságra.

Oettinger ellen egyébként vizsgálat is indult a Mangold magánrepülőgépével megtett budapesti út miatt. Több EP-frakció is a lemondását követelte, amit az EU-biztos azzal hárított el, hogy csak a német lobbista segítségével tudta megoldani, hogy 2016. május 19-én Orbánnal vacsorázzon.

A paksi atomerőmű bővítéséről, két új atomerőművi blokk megépítéséről Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor 2014 januárjában írta alá a megállapodást a magyar kormányfő oroszországi látogatásán. Ennek értelmében a két új blokkot a Roszatom építheti fel. Az építkezés eleve rengeteg kockázatot rejt, a földrengésveszély mellett például félő, hogy a korrupció martaléka lesz, nem beszélve arról, hogy évtizedekre Oroszország adósává teszi Magyarországot. A projekt 12 milliárd euróba kerül, Oroszország 10 milliárd eurós, 4-5 százalékos devizahitelt ad hozzá, a fennmaradó kétmilliárdot Magyarországnak kell előteremtenie, hogy aztán 2023-tól 30 éven át a magyar adófizetők pénzéből törlesszen az oroszoknak. Bár a megújuló energia 2020-ra már olcsóbb lesz a nukleárisnál, a bővítést kísérő vitákban az Orbán-kormány képviselői rutinszerűen figyelmen kívül hagynak minden aggályt, így az építkezés már januárban elkezdődhet. Magyarország utólag fizet az elvégzett munkáért.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.