Minden nap tüntetünk! - Nem adják fel, újra demonstrálnak a Kossuth téren és a vidéki városokban is a rabszolgatörvény ellen

2018. december 18., 18:08

Szerző:

Kedden 17 órától hirdettek meg magánszemélyek egy újabb tüntetést, ezúttal nem az MTVA székháza, hanem az Országház elé a Kossuth térre. Vasárnap és hétfőn több ezren vonultak fel a fővárosban és tiltakoztak a közmédia óbudai épületénél, a szervezők ezt a lendületet szeretnék fenntartani.

Fotó: Merész Márton

A felhívás szerint január elsejéig akarják folytatni a demonstrációt, amely eredetileg a rabszolgatörvény, a Fidesz által létrehozott, Trócsányi László igazságügyi minisztertől függő közigazgatási bíróságok, továbbá a közszolgálati sajtószabadság ügyében indultak pártok és szakszervezetek szervezésében. A szervezők szerint az elmúlt napokban rég nem látott lendület árad Budapest utcáit, a lendületet pedig nem szabad hagyni megállni.

Fotó: Merész Márton

„Csatlakozzunk a Kossuth téren az Oktogon Közösség január 1-ig meghirdetett tüntetéséhez! Folytassuk a hozzáállást, amit a hétköznapok folyamán tanúsítottunk! Ha el akarunk érni valamit, ki kell tartanunk! Gyertek ki a Kossuth térre! Ott a tömeg megláthatja, ha menne valamerre, és ha igen, merre menne. Az elmúlt napok tanulsága szerint vonulni szeretnek az emberek a Kossuth térről. Ahova pedig vissza lehet bármikor térni” - írták a felhívásban a szervezők.

Kezdésre 20-30 ember jelent meg a Kossuth téren. Egyelőre adventi hangulat uralkodik, fél hatra 50-60 ember gyűlt össze. Minimális a rendőri jelenlét, a főlépcsőnél tucatnyi rendőr áll.

Fotó: Merész Márton

Budapesten kívül ma Miskolcon az LMP szervez tüntetést, Szombathelyen pedig a Magyar Kétfarkú Kutya Párt szervezésében lehet demonstrálni a városháza előtt. Szerdán más vidéki városokban, köztük Egerben, Debrecenben, Nyíregyházán és Vácon is szerveznek tüntetéseket.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.