„Lesz elszámoltatás meg börtön” – Több ezren tüntettek az MTVA székházánál, a bent lévő ellenzékiek elhagyták az épületet

Varju Lászlót mentő vitte el, Vadai Ágnes zokogott mellette. Az országgyűlési képviselők fél kilenc előtt kijöttek az MTVA székházából.

2018. december 17., 22:50

Szerző:

Este hatkor az MTVA Kunigunda úti székházánál megkezdődött az a tüntetés, amelyet az épületben kitört botrány nyomán hirdettek meg. Több ellenzéki párt is tüntet, a Kitesznek az ajtón, visszamegyünk az ablakon! Facebook-eseményén 17 óráig több mint 3,3 ezren jelezték, hogy ott lesznek, 12 ezren pedig, hogy érdekli őket az esemény, 16 ezer embert hívtak meg rá. Céljuk, hogy az M1 élő adásában felolvassák azt az öt pontból álló petíciót amely  

  • a túlóratörvény azonnali visszavonását,
  • kevesebb rendőri túlórát,
  • független bíróságokat,
  • az Európai Ügyészséghez való csatlakozást,
  • és független közmédiát

követel. Ezt a tüntetőknek nem sikerült elérnie, a vasárnap óta az MTVA székházában tartózkodó ellenzéki parlamenti képviselők rendőri intézkedéstől félve elhagyták az épületet.

Fotó: Merész Márton

Hétfő délelőtt az MTVA-nak a jogállamiság és a demokrácia minden alapelvéből sikerült gúnyt űznie. Először több ellenzéki országgyűlési képviselőnek a kerítésen át kellett bemásznia az MTVA székházába a előző napi demonstráció után bent maradt 11 országgyűlési képviselőhöz és két EP-képviselőhöz,aztán az épület biztonsági őrei kihajították Hadházy Ákost és Szél Bernadett-tett, Varju László DK-s képviselőt bántalmazták, őt mentő vitte el, Kunhalmi Ágnesnek be kellett kötni a térdét, Kiss Anita jegyző pedig az MTVA vezérigazgatója, a hírhamisító Papp Dániel kérésére kiállított egy végzést, amely szerint az országgyűlési képviselőknek el kell hagyniuk az adófizetői pénzből – 92,7 milliárd forintból – fenntartott közintézményt. Ezt egy rendőr őrnagy bement fel is olvasta az országgyűlési képviselők előtt, akik most arra számítanak, hogy rendőri erővel kivezetik őket.

 

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS 

 

23: 59 Élő közvetítésünk véget ér. Köszönjünk a figyelmüket és a türelmüket.

23:43 Valaki a tüntetők közül petárdát dobott a rendőrökre. Ne bántsd a rendőrt – szóltak neki azonnal, hogy hagyja abba.  

23:28 A tüntetők közben újra tűzet gyújtanak, egy kisebbet és nagyobbat is. A forradalom lángja felkiáltással tízen körbeállják, de nincs kegyelem, megjelenik 30-40 rendőr eloltani. Lökdösődnek egy kicsit, a tüzet a rendőrök kioltják, aztán a tüntetők és a rendőrök azt játsszák, hogy ki tudja tovább nézni a másikat anélkül, hogy pislogna. Néhány tüntető nem érti, hogy a rendőrök miért nem jöttek oda hozzájuk melegedni.

23:27 Száz-kétszáz momentumos visszatér az MTVA székházához rendőri kísérettel.

23:07 A tüntetők raklapokból tüzet gyújtanak. Néhány perc, és megjelenik poroltóval néhány rendőr. Eloltják.

23:05 Az MTVA székháza előtt hozzávetőlegesen kétszázan maradnak.

23:02 Egy szervező azt mondja hogy mostantól szabadfoglalkozás van. 

22:55 Az MTVA székháza előtt nyugalom van. A tüntetők együtt teáznak a rendőrökkel. Korábban néhány tüntető hógolyóval dobálta a rendőröket, de ez nem ért könnygázt.

22:51 A Hír TV-étől a Mediaworkséig vándorló tömeg a Bécsi úton kettévált. Egy része hazafelé indult, a másik vissza az MTVA székháza elé.

22:50 Egy Pennsylvaniából érkezett amerikai fiatalember azért vesz részt a tüntetésen, mert szeret itt élni. Nem azért, mert könnyű, hanem mert sok lehetőséget lát az országban. Magyarországon dolgozik évek óta, és együttérez azokkal, akikkel együtt dolgozik, szeretné őket támogatni, és a társadalmat. Alapvető jogokat érez veszélyben. Az Egyesült Államokban sem tökéletes a helyzet, de azt érzi, ki kell állnia az alapvető demokratikus jogokért és az alapszolgáltatásokért.

Fotó: Kökényesi Gábor

22:43 A Mediaworks Bécsi úti székháza előtt kordon fogadja a tüntetőket. Sok a rendőr.

22:30 Az MTVA székháza elől folyamatosan szállingóznak el az emberek. Tudósítónk újra kap csokit. A férfi, aki osztogatja, azt mondja, Soros György seggbe rúgná, ha nem osztaná ki mindet.

22:17 A kétfarkúak vetítéssel szórakoztatják a népet.

22:05 Mérce írja, hogy az Alternatív Közgazdasági Gimnázium diákjai és tanárai csatlakoztak a tüntetők Bécsi út felé tartó menetéhez.

21:58 Bárány Balázst, az MSZP elnökségi tagját hétfő délután behívták a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Echo TV-be, ahol a műsorvezető kérdése után azonnal azzal kezdte, hogy elővette a papírlapot, és felolvasta az öt pontot, amelyet ellenzéki képviselők vasárnap este akartak felolvasni az adófizetői milliárdokból fenntartott közmédia, az MTVA hírtelevíziójában, az M1-en. 

21:51 A tüntetők propagandakörúton járnak a Hír TV-é után a Ripost és a Figyelő szerkesztőségét is útba ejtik. Lezárják a forgalom elől a Szentendrei út felét. A HÉV felett átívelő felüljárón vonulnak végig.

Fotó: Merész Márton

21:46 Mindezt a YouTube-on élőztük.

21:45 A Hír TV székháza előtt egy kicsit megállt a tudomány. A Momentum, Mozgalom nevében Nemes Balázs felolvasta az ellenzék öt pontját a rendőrsorfal előtt, de utána Fekete-Győr András pártelnök sem tudta megmondani, mi legyen. Aztán a tömeg nagy része, több száz ember elindult a Mediaworks Bécsi úti székháza felé. A rendőrök is arrafelé vették az irányt.

Fotó: Merész Márton

21:31 Orbán Viktor eközben a bécsi EU-Afrika fórumon költ el egy díszvacsorát.

21:23 Momentumosok a Szentendrei úton. A Hír TV székházánál sok a rendőr, tudósítónk tíz járőrkocsit és 2-3 kisbuszt látott. Rendőrök állnak a kerítés előtt. Több száz tüntető vonul oda.

21:17 Az MTVA székházával szembeni egy téglaépület áll. Ketten felmásztak rá, egymást átkarolva lengetnek egy füstbombát. Kék füstbomba a DK-soknál is van.

Fotó: Bazánth Ivola

21:10 Az MTVA székháza előtt oszlik a tömeg. Sokan maradnak, egy jobbikos különítmény a Bojtár utca felé megy, a momentumosok a Hír TV székháza felé indulnak el.

20:57 hvg.hu szerint a fideszes médiabirodalom ékköve, a Mediaworks Bécsi úti székházában aggódnak, hogy a tüntetők megtalálják őket. A 2016. október 8-án nyilvánvalóan politikai okokból bezárt Népszabadság egykori székházáról van szó, ami pedig az aggodalmat illeti, simán hiszünk a létezésében. A Mediaworks székházában akkor is félve futottak össze, amikor a Népszabadság szerkesztőségének a tagjai megpróbáltak bemenni az épületbe 2016. október 9-én. 

20:52 Csokit is kaptunk, két férfi osztogatja. De jó itt – olvadozik tudósítunk. 

20:51 Megnyugszanak a kedélyek, olvad a tömeg, most 1500 ember lehet az MTVA székháza előtt. Van forralt bor, középen jobbikos zászlók lengenek.

20:45 A tüntetők jelszavakat skandálnak, hátul is kezd forrósodni a hangulat.

20:44 A DK-s Gréczy Zsolt ellenállást kiált, a tömeg azonnal átveszi a jelszót.

20:43 Két nagyon kedves hölgy teát oszt a tömegben. Vasárnap is kint voltak, amúgy is jöttek volna tüntetni, és mert a közelben laknak, hoztak vagy 15 literrel.

20:41 Az MSZP-s Molnár Zsolt bedobja, hogy egy ellenzéki jelölt álljon ki Tarlós Istvánnal szemben a budapesti főpolgármester-választáson. – Csak ne Puzsér Róbert! – kiáltja hátul egy srác.

20:38 A tömeg kezd feldühödni, a jobbikos Jakab Péter a „Gyertek ki!” jelszóvak ugratja az MTVA munkatársait.

20:31 Minden kivonuló képviselő együtt áll a színpadon. A tömeg ujjongással fogadja őket, csak néhányan fanyalognak.

Fotó: Merész Márton

20:30 – Azt mondták, bűncselekményt követünk el, egyszerűen csak tettük a dolgunkat, amiért a parlamentbe küldtetek bennünket – mondja a frappánsan parlamenti forradalmárként bemutatkozó MSZP-s Korózs Lajos.

 

20:21 Az országgyűlési képviselők úgy döntöttek, nem várják meg, hogy rendőrök vigyék ki őket, és kijöttek az MTVA székházából.

20:20 Márki-Zay Péter azt mondja, mindenki biztos lehet, hogy a Fidesz rendszerének egyszer vége lesz, és tanultak 1990 példájából, egy tisztességes, egymással összefogó Magyarország következik utána. – Van egy rossz hírem a hatalom jelenlegi urainak. Tanultunk 1990-ből. Most lesz elszámoltatás meg börtön és visszavesszük a nemzeti vagyont – állítja.

20:15 Az érkezők táskáját készenlétisek vizsgálják át. Kedvesen, udvariasan teszik.

20:11 Márki-Zay Péter miatt újra nagy tömeg lett. 2500-an hallgatják a hódmezővásárhelyi polgármester.

20:03 A budapestiekkel együtt tiltakozunk – nyomatékosítja Márki-Zay Péter. A hazugsággyárak azok, amelyek fenntartják ezt a rendszert. Ti is segítsétek a vidéket, mert ez a rendszer Budapesten már megbukott – fűzte hozzá. Aztán azzal folytatja, Ahogy a Fidesznek az ideológiája a lopás, az Orbán-ormány számunkra szégyen. Hazájukban körözött bűnözőket hoznak ide, mintha itt nem lenne elég bűnöző – lendül bele a hódmezővásárhelyi polgármester.

19:59  Meg akartam nézni, valóban huligánok-e azok, akik itt tüntetnek. De azt látom, a döntő többség becsületes ember, akit mást akar ebben az országban – mondta Lengyel Róbert, Siófok polgármestere. Azt látja, hogy mások is, ő is, azt akarják világgá kiáltani, hogy elegük van, a hangjukat akarják hallatni.

– Elegünk van a népvagyont elfoglaló politikusbűnözőkből, a kard- és szemforgató tollforgatókból, az oktatási rendszer tönkretevőiből,az egyetem bezárókból, az egészségügy káoszából, és mindazokból, akik szerint aki nem kormánypárti az nem magyar

– állítja. Az önkormányzatok kivéreztetéséről is beszélt, és arról, hogy elegük van abból, akik a multiknak kiárusítják az országot.- Mindenből elegünk van, nekem is elegem van - tette hozzá és mondta, más polgármesterek nevében is beszél, akiket ellehetetlenít a kormány. Védelmébe veszi a rendőröket, akik szerinte szintén áldozatok. - Volt rendőrként üzenem az itt felsorakozott kollégáimnak, ez a harang, amit kongatunk értetek is szól - zárta a polgármester. 

19:56 Márki-Zay Péter szólal meg. Hatalmas üdvrivalgás fogadja. Közös a harcunk, Budapestet és a vidéket nem lehet szembeállítani. Lengyel Róberttel, Siófok polgármesterével érkezett.

19:53 „Elegünk van!” és „Bűnözőket védtek!” következik.

Fotó: Merész Márton

19:50 Zúg az „Orbán, takarodj!”

19:47 A 2000-2500 fős tömegből 1500-an maradtak.

19:45 Márki-Zay Péter is ott van a tüntetésen A kompromisszumkeresés hiánya vezetett eddig – mondja portálunk kérdésére élő közvetítésünkben. Ezt az Orbán-kormány felelősségének tartja. Reméli, hogy az MTVA székházánál is lehet változást elérni, de hogy ebben a formában, abban nem biztos.

19:43 A bent lévő képviselők az ATV élőben kapcsolja. 

19:37 A jobbikos Pintér Tamás is bejut az épületbe.

19:22 A tüntetések hivatalosan vége, de nem sokan mozdulnak.

19:21 Az MSZP-s Kunhalmi Ágnes szerint az országgyűlési képviselők azon gondolkodnak, hogy kijönnek, mielőtt a rendőrök kivezetnék őket. Még mindig elég elképesztő, hogy az országgyűlési képviselőket kiparancsolják az épületből egy jegyzői végzésre hivatkozva.

19:11 Az épület előtt egyre több a rendőr, öt sorban állnak.

19:08 Minden felszólaló, a jobbikos Kepli Lajos is összefogásról beszól, de a tömegben eközben feltűnt egy két ismert betyársereges arc is.

Fotó: Merész Márton

19:05 A rendőrség csendben sorcserét hajtott végre, az egyenruhások helyét átvették azok, akik már védőfelszerelésben álltak ki. A tömeget egyelőre nm érdekli  sorfal, az emberek a színpadot figyelik.

19:00 A tömeg hangját már a Kaszásdűlő lakótelep szélétől, egy kilométer távolságból lehet hallani.

18:55 Hadházy Ákos szerint több ezren tüntetnek, többen vannak, mint tegnap este. 

18:42 Szél Bernadett arról beszél, hogy megváltozott az erőszak rendszere. Vasárnap álmában sem gondolta volna, hogy ma „smasszerek” fogják kidobni az MTVA székházából. Rájött, hogy az épületben nem a rendőrség az úr. Mindezért szerinte Orbán Viktor viseli a felelősséget.

Fotó: Bazánth Ivola

18:40 1000-1500 ember áll most már az MTVA székháza előtt.

18:35 A párbeszédes Szabó Tímea szerint Orbán Viktor a hallgatásával bevallja, hogy hazudott. A politikus azt ígéri, hogy kitartanak. Ha a miniszterelnök nem áll ki, nyíltan vállalja, hogy rálépett a diktatúra útjára. – Szégyellje magát Orbán Viktor, és Pintér Sándor. Pintér Sándornak le kell mondania – mondta. Nem fognak elmenni, ha kell, akkor napokig, hetekig ott lesznek, mindaddig, amíg a követeléseiket nem teljesítik.

18:30 Egy füstbombát most gyújtanak meg a tömegben. Nem mindenkinek tetszik, egy idős úr morog, hogy provokátorról van szó.

Fotó: Bazánth Ivola

18:23 Hadházy Ákos arról beszél, hogy az ellenzék a hatalom lelkébe taposott és ez a hatalomnak fáj. Elmeséli, hogy egy hete három és fél percet kapott az M1-en, amelyből 20 másodpercig tartott a nyilatkozata, aztán 3 perc 10 másodpercen át őt és az édesanyját gyalázták. Szerinte az aljas, lejárató kormánypropaganda a bástyája a hatalomnak. Nem elfoglalni kell az MTVA-t, de elindult egy folyamat, amely leállásra kényszerítheti a  kormányzati propaganda.

18:20 Nő a tömeg, a Kunigunda utcában már 2-3 ezren lehetnek.

18:16 Varju Lászlót elviszi a mentő. Párttársai, Vadai Ágnes zokogott mellette. A Honvédkórházba viszik.

Fotó: Bazánth Ivola

18:14 A szervezők egy kis színpadot állítottak fel, amelyet kordon vesz körül. Hadházy Ákos minden felszólalót színpadra szólít, aztán a tüntetőkkel együtt eléneklik a Himnuszt.

18:13 Varju Lászlót hordágyon viszik ki az épületből.

18:09 Tordai Bence élőben közvetít a Facebookon.

 

18:05 Kezdésre körülbelül 150 ember jelent meg az MTVA székháza előtt, de folyamatosan érkeznek tüntetők, de aligha lesznek annyian, mint vasárnap.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.