Minden különösebb fakszni nélkül megsemmisítik a hajléktalanok elkobozott holmijait

2018. október 13., 10:16

Szerző:

A kormány máris módosította a tíz napja hozott, hétfőn hatályba lépő, a közterületen életvételszerű lakhatást jogellenessé nyilvánító rendeletét: az utcáról eltávolított hajléktalanoknak mégsem fizetik ki az „ideiglenes tárolásba vett" ingóságaik „gyorsan romló, bomló, tárolhatatlan" és ezért megsemmisített részének értékét. Igaz, nekik sem kell megtéríteniük „a tárolás és a megsemmisítés indokolt költségeit", amelyeket az előző változat szerint levontak volna az említett értékből. Az új szöveg már csak a szabálysértési törvényre utal, amely pusztán a nem tárolható dolgok megsemmisítéséről szól, ki- és befizetésről nem – vette észre a hvg.hu.

Törölték a rendeletből azt, hogy kötelező megőrizni a csak elkövetőnek nevezett hajléktalan személyes tárgyait, így személyes iratokat, fényképeket, gyógyászati segédeszközöket, a hozzá köthető hatósági iratokat. Továbbá azt is, hogy ha a megsemmisítés alaptalanul történt, az ideiglenes tárolásba vételkor megállapított értéket kamattal növelve vissza kell fizetni a hajléktalannak.

A Magyar Közlönynek ugyanebben a számában egy kormányhatározat is megjelent "a hajléktalan ellátásban 2018. október 15-ét követően jelentkező azonnali feladatok ellátásához szükséges források biztosításáról és a további feladatok meghatározásáról".

Ez előírja 300 millió forint azonnal átcsoportosítását erre a célra, ebből kereken 75 milliót az önkormányzatoknak, a többit a szociális ügyekért is felelős minisztériumnak (EMMI). Külön megnevezik, hogy ebből az összegből „a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által első befogadó helyként működtetett intézmény” is támogatható.

A rendelet és általában a hajléktalanok bűnözőként kezelése ellen kortárs írók és civilek tüntetnek vasárnap.