Minden kedvezményt megszavazott ma a fideszes többség Putyin-rendszerhez közeli banknak

2019. március 5., 19:01

Szerző:

A fideszes többségű Országgyűlés ma megszavazta azt a kormányjavaslatot, amely szerint az egykori KGST-bank, a Nemzetközi Beruházási Bank hatalmas kedvezményeket kap Magyarországon. A javaslatot 123 igen, 56 nem szavazattal fogadta el a parlament. 

A képviselők ezzel jóváhagyták, hogy Moszkvából a magyar fővárosba tegye át székhelyét az NBB. Az erről szóló szerződést Nyikolaj Koszov, a bank elnöke és Varga Mihály pénzügyminiszter februárban írta alá Budapesten.

Ezzel az orosz bank például adó- és járulékmentességet, védett, ellenben ellenőrizhetetlen székházat, korlátlan beutazási lehetőséget és diplomáciai mentességet kap az Orbán-kormánytól.

Az épületek biztonsága és nyugalma érdekében még a magyar állam sem teheti majd be oda a lábát, mert a diplomáciai képviseletekre vonatkozó védelem illeti meg. A bank bármilyen szabályt kialakíthat, ami ahhoz szükséges, hogy az irodaépületben a tevékenységét gyakorolja, rendőrök is csak akkor mehetnek be, ha a bank hívja őket. A bank ingóságait nem foglalhatja le sem végrehajtó, sem bíróság. Az NBB nem lesz alávetve pénzügyi vagy szabályozói felügyeletnek vagy ellenőrzésnek. Magyarországon található minden eszköze, jövedelme és tulajdona mentességet élvez minden adó- és egyéb közteher megfizetésétől, a szolgáltatási díjakat kivéve.

Orbán Viktor Moszkvában Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin a Kremlben 2018. szeptember 18-án
Fotó: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A javaslat parlamenti vitáján az LMP-s Schmuck Erzsébet kijelentette, a bank Budapestre költözése újabb állomása az orosz befolyás növelésének.

A jobbikos Z. Kárpát Dániel, aki KGST-bankról beszélt, azt kérdezte, hogy milyen szociális és gazdasági fejlődést szolgál az intézmény székhelyének áthelyezése. A képviselő arra is kíváncsi volt, hogy milyen projektek esetében akarják igénybe venni a bank hiteleit.

Az elhangzottakra válaszolva Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára azt mondta, korábban is megmutatták, hogy a bank számára nyújtott kiváltságok és kedvezmények nem újak. A törvény hatályba lépése után a bank megkezdheti a költözést, a végleges elhelyezésről még folynak a tárgyalások, közölte. Kijelentette, hogy az áttelepüléssel érdemben nőni fog a pénzintézet magyarországi portfóliója.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.