Mindenféle kedvezményt megkap Vlagyimir Putyin rendszerének a bankja az Orbán-kormánytól

2019. február 20., 19:52

Szerző:

Hatalmas kedvezményeket, például adó- és járulékmentességet, védett, ellenben ellenőrizhetetlen székházat, korlátlan beutazási lehetőséget és diplomáciai mentességet adna majd az Orbán-kormány egy jogszabálytervezet szerint Oroszország Magyarországon működő bankjának, a Nemzetközi Beruházási Banknak – írja az Index.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az Orbán-kormány benyújtotta a parlamentnek A Nemzetközi Beruházási Bank és kabinet között a Nemzetközi Beruházási Bank magyarországi székhelyéről szóló megállapodás kihirdetéséről szóló javaslatát. Eszerint Magyarország biztosítja az NBB-nek – többek között – az alábbiakat: 

  • A bank igényeinek megfelelő irodaépületeket, a bankelnök hivatalos rezidenciáját, és ezeknek az ingatlanoknak a biztonságát és nyugalmát.
  • Ha a kinézett épületek nem az államéi, azokat az állam bérelné a banknak, ha pedig nem megfelelő állapotúak, a magyar adófizetők pénzén újítanák fel őket. Az épületek biztonsága és nyugalma érdekében még a magyar állam sem tehetné be a lábát, mert a diplomáciai képviseletekre vonatkozó védelem illetné meg.
  • A bank bármilyen szabályt kialakíthat, ami ahhoz szükséges, hogy az irodaépületben a tevékenységét gyakorolja, rendőrök is csak akkor mehetnének be, ha a bank hívná őket.
  • A bank ingóságait nem foglalhatja le, kobozhatja el, sajátíthatja ki sem végrehajtó, sem bíróság, sem törvényi úton bárki más.
  • A bank minden tulajdona és eszközei mentesülnek mindenféle korlátozás, szabályozás, ellenőrzés és moratórium alól.
  • Az NBB nem lenne alávetve pénzügyi vagy szabályozói felügyeletnek vagy ellenőrzésnek.
  • Ha pedig az ügyleteihez mégis szüksége van valamilyen speciális jogosítványra, engedélyre vagy jogszabályi jogállásra, a tervezet szerint úgy kell tekinteni, mintha már rendelkezne azokkal.
  • Magyarországon található minden eszköze, jövedelme és tulajdona mentességet élvez minden adó- és egyéb közteher megfizetésétől, akár országos, akár helyi szinten, kivéve a szolgáltatási díjakat.
  • A bank dolgozói és vezetősége, valamint az ő családtagjaik diplomáciai mentességben részesülnek.
  • Korlátozás nélkül, állampolgárságtól függetlenül jöhetnek Magyarországra azon szakértők és tanácsadók, akik a bank érdekében helyszíni látogatásokon vesznek részt.
  • Illetve jöhet még mindenki más, akiket az NBB meghív.

2024. április 23., 18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.