Mészáros Lőrinc szerint jó könnyen pénzt keresni, a birodalma két nap alatt lenyelhetett egy ötvenmilliárdos céget

2019. február 20., 09:14

Szerző:

Feltűnően rövid idő, mindössze két nap alatt jóváhagyta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), hogy a Mészáros Lőrinc és felesége, Mészáros Beatrix vezette Talentis Group Beruházás-szervező Zrt. átvegye az irányítást a Pannon Speed Pro Vagyonkezelő Zrt. felett  – derül ki a 24.hu cikkéből. A portál arra hívja fel a figyelmet hogy a fúzióval Mészáros Lőrinc Peresztegi Imre cégére, a ZÁÉV Építőipari Zrt.-re tette rá a kezét, amely 2018-ban 50 milliárd forintos árbevételt ért el. Mivel a volt felcsúti polgármester és családja építőiparban utazó érdekeltségei 100 milliárd forint körüli árbevételnél járnak – 

  • a Mészáros és Mészáros Kft. 2017-ben csaknem 20 milliárd forint 
  • a R-Kord Kft. 36 milliárd forint,
  • a V-Híd Építő Zrt. – amely a Mészáros és Mészáros Kft.-vel egyesül – 23,8 milliárd forint,
  • a Mészáros Lőrinc három gyermeke által jegyzett Fejér B.Á.L. Zrt. 10 milliárd forint,
  • a veje, Homlok Zsolt közvetett érdekeltsége, a Vasútvillamosító Kft. pedig 7,3 milliárd forint 

–, a GVH által január 23-án jóváhagyott fúzióval egy hozzávetőlegesen 150 milliárd forintos árbevételt magáénak tudó építőipari cégbirodalom jött létre. Ennek ellenére a GVH ahhoz sem vette a fáradságot, hogy piaci hatástanulmányt készítsen. Ráadásul Juhász Miklós vezette szervezetnek nem csak azt kellett volna vizsgálnia, hogy a fúzióval létrejövő társaság mekkora szeletet hasít ki magának az építőiparból, hanem hogy a Mészáros-család mindegyik másik  érdekeltségével együtt mekkora cégbirodalom jön létre. 

Fotó: Kovalovszky Dániel

A ZÁÉV – amely 2015-ben lett a Pannon Speed Pro tulajdona – az állami építkezések egyik kitüntetett kivitelezője, amely a többi közt részt vehet a 200 milliárd forintnál tartó Puskás Ferenc Stadion, a 40 milliárd forintos zalaegerszegi járműipari tesztpálya megépítésében, Zalaegerszeg pedig az eredetileg becsült összegnél 3,2 milliárd forinttal drágábban, 8,8 milliárd forintért kap tőle új fedett uszodát. Ami pedig Mészáros Lőrincet illeti, ő nemrég mondta, hogy jó könnyen pénzt keresni, de ő szeret megdolgozni a profitért.