Mészáros Lőrinc most éppen informatikai céget vett

2018. június 6., 17:49

Szerző:

Sejteni lehetett, hogy Mészáros Lőrinc cége, az Opus Global Nyrt. felvásárolja az informatikai vonalon mozgó 4iG Nyrt-t, mivel szerdán mind a két társaság kereskedését felfüggesztették a Budapesti Értéktőzsdén. Az Opus mellett Mészáros más érdekeltségei, a Konzum két alapja vett részt az ügyletben, a Konzum PE Magántőkealap és a Repro I. Magántőkealap. A felcsúti milliárdos így 50 százalékot meghaladó többségi befolyást szerez az IT-cég fölött – írja az Index.

A nap folyamán nem lehetett kereskedni se a 4iG, se az Opus részvényeivel. Ez egyúttal arra is magyarázatot adott, hogy az elmúlt három hónapban a 4iG részvényei 2200 forintról 3860 forintra emelkedtek. A portál szerint annak kivizsgálása már az MNB-re tartozik, hogyan szivároghatott ki a felvásárlás híre.

A 4iG több informatikai vállalkozást tömörít, 400 főt foglalkoztat, tavaly 16,9 milliárdos forgalmat produkált. Ez a cég is érintett volt a Microsoft-botrányban, amikor a cég négy magyarországi beszállítója közül hárommal szerződést bontott. Amint azt mi is megírtuk, a botrány egy NAV-os közbeszerzés miatt robbanhatott ki. A Microsoft megvizsgálta a magyarországi államigazgatási eladásait, majd megvált két vezetőjétől. Egyikük, Sagyibó Viktor 2016. július 19-től pár napig be is töltötte a 4iG vezérigazgatói posztját, augusztus 3-i hatállyal azonban előre nem látott személyes okból lemondott. Később a Miniszterelnökségen lett miniszteri biztos.

Sagyibó Viktor
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Sajtóértesülések szerint a korrupciós botrány akár egymilliárd dolláros büntetést is eredményezhet. A folyamat végén a Microsoft a nem magyar hátterű T-Systemsen kívül újraszervezte azt a cégkört, ami a hazai állami eladásokat intézte, így kiesett a 4iG-csoport Humansoft nevű cége is. Ez azonban nem rázta meg a céget, sőt, részvényeinek árfolyama szárnyalni kezdett.

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.