Nagyot ütött a Microsoft azzal, hogy felmondta a szerződéseket a magyar partnercégekkel

2017. december 15., 11:43

Szerző:

Pár napja derült ki, hogy a Microsoft felbontotta a szerződéseket a négy magyar állami szállító közül hárommal. Sok milliárdos bevételkiesést jelent ez a cégeknek, a Microsoft-licence-re épült közigazgatásban pedig hatalmas felfordulást okoz az értékesítési engedély megvonása.

A Microsoft belső vizsgálata után meghozott döntés példátlanul szigorúnak számít a piacon. A Microsoft Magyarország Kft. azután döntött így, hogy a cég korábbi kormányzati üzletágvezetőjét, Sagyibó Viktort Lázár János kinevezte miniszteri biztossá. Sagyibó 2016 elején hagyta ott a Microsoftot egy belső átvilágítást követően. A vizsgálat a kormányzattal kötött kötött üzletekre irányult.

Sagyibó Viktor
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A 24.hu most azt írja, hogy információik szerint 2014 decemberében érkeztek Budapestre az amerikai revizorok, akik egy megfelelési szabályzat alapján folytattak vizsgálatot. A vizsgálat fókuszában a menedzsment tevékenysége, a kiemelt kormányzati és közigazgatási cégek (LAR-partnerek) tevékenysége, és azok tulajdonosi háttere állt, illetve főként azt vizsgálták, hogy milyen haszonkulccsal, mekkora nyereséggel dolgoztak a partnercégek.

A vizsgálatról kevés konkrétumot lehet tudni. Találgatások szerint a kitiltási botrány miatt Washington kipécézte az itteni amerikai cégeket, mások szerint a Microsoft központjában feljelenthették a világviszonylatban is kimagasló eladást produkáló magyar leányvállalatot.

A Microsoft a 13 milliárdos forgalmú Humansoft Kft.-vel, a 4 milliárdos RacioNet Zrt.-vel és a 10 milliárdos Euro One Zrt.-vel bontott szerződést, de a portál újabb értesülései szerint ennél sokkal több cég érintett. A három említett cég különösen rosszul járt, mivel mindhárman konzorciumvezetőként szerepelnek a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) 20 milliárdos közbeszerzésében. A három cég tulajdonosai kormányközeli vállalkozásokhoz kötődnek.

A 24.hu megkérdezte a Miniszterelnökséget, hogy van-e információjuk a Microsoft belső vizsgálatáról. Lázár János erre ennyit válaszol:

„A Miniszterelnökséget nem szükséges tájékoztatni az egyes cégek belső vizsgálatairól, azt a Microsoft belügyének tekintjük."

Arról sem tudnak, hogy korrupciógyanús közbeszerzések történtek volna, sem arról, hogy Sagyibónak a vizsgálat miatt kellett-e távoznia.