Egy NAV-os közbeszerzésnél robbanhatott ki a Microsoft-botrány

2018. január 22., 13:20

Szerző:

Nagyon úgy néz ki, hogy egy Nemzeti Adó- és Vámhivatallal kötött gigabeszerzést talált annyira gyanúsnak a Microsoft, hogy vizsgálatot folytatott magyarországi leányvállalatánál, a Microsoft Hungary-nél a kormányzattal megkötött üzletek miatt, ami után négy magyar beszállítójából hárommal szerződést bontott – értesült a Napi.hu.

Vida Ildikó
Fotó: Facebook/Vida Ildikó

A portálnak több forrás is megerősítette, hogy elsőként a NAV-os szoftverlicenc-beszerzést szúrta ki az anyacég ellenőrzése. Egy 2014 májusában kötött szerződés valós, illetve a papírokon feltüntetett összege között több száz millió forintos különbséget találtak, és a hiányzó összegről mindmáig nem derült ki, hogy pontosan hol és kinél landolt.

A vizsgált szerződést a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság által kiírt, nettó 46 milliárd forint értékű 2013-as keretmegállapodás terhére kötötték. A Racionet Zrt. a Microsoft által kifogásolt bruttó 1,82 milliárd forint összegű beszerzésén konzorciumvezetőként nyert.

A szerződésben az adóhatóság többek között 8820 darab Office Standard 2013 és 2275 darab Office Pro Plus 2013 csomagot vásárolt, és ezek mellett még 15 250 darab WindowsPro SNGL szoftverre kötöttek szerződést. A megállapodást az a Vida Ildikó –akkori NAV-elnök – írta alá, akit 2014 nyarán korrupciós okokra hivatkozva az Egyesült Államok kitiltott az országból. A portál értesülései szerint éppen a kitiltási botrány miatt kezdett a Microsoft vizsgálódni.

Nem teljesen egyértelmű, hogy mi volt a probléma a szerződéssel. A Napi.hu egy forrása szerint a szoftverek díjaiban 20–30 százalékos eltérés volt a tényleges árhoz képest. Egy másik forrás szerint a nagy tétel miatt olcsóbban is meg lehetett volna vásárolni a csomagokat. Van olyan verzió is, hogy a megvett termékkódok nagy részét azért nem aktiválták a NAV-nál, mert azt a szervezet továbbadta más cégeknek, vagyis kétszer adták el ugyanazt a terméket.

A portál érdeklődött az adóhatóságnál, de nem kaptak választ az ügyben, és Vida Ildikó sem kívánt reagálni.

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.