Gyorsan leszerződött Mészáros érdekeltségével az FKF Zrt., még mielőtt Karácsony hivatalba lépett

2019. december 4. 14:29 - szerző: 168 Óra

Hiába hirdetett szerződéskötési moratóriumot Karácsony Gergely, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. még az új testület alakuló ülése előtt egy két évre szóló, másfél milliárd forint értékű szerződést írt alá egy, a Mészáros-csoporthoz tartozó céggel - írja az MFor.

A lap úgy tudja, az új városvezetés és a frissen megalakuló felügyelőbizottság csak most, a cégek megkezdett átvilágításakor értesült az ügyletről. Az MFor szerint Nagy László Albert FKF-vezérigazgató széke erősen megingott, holott már előtte sem állt stabil lábakon több korábban kötött, de vitatott szerződés miatt.

Az FKF Zrt. augusztus végén írt ki közbeszerzési pályázatot a cég hulladékhasznosító művének négy kazánjához tartozó füstgáztisztító berendezésekben keletkező pernye és füstgáztisztító maradékanyag elszállítására. A határidőre csak egy cég adott be pályázatot: a Hungaropec Ipari Hulladékkezelő Zrt. A cég egyedüli tulajdonosa a V-Híd Kft., ennek pedig a V-Híd Zrt. a gazdája. A V-Híd Építő Zrt. egésze felett tavaly februárban szerzett egyedüli irányítást a Mészáros-csoport.

A megállapodást október 31-én írták alá a Mészáros-érdekeltséggel, öt nappal az új ellenzéki városvezetés alakuló ülése előtt, így még azelőtt létrejött a szerződés, hogy a Fővárosi Közgyűlés november végi ülésén elfogadta volna, hogy egyelőre csak az idei maradvány terhére köthető szerződés, illetve történhet kifizetés a beruházások esetében.

Az új városvezetés belső vizsgálatot rendelt el az ügyben.