Mellár Tamás: Már középtávon is összedőlhet a NER

2019. március 9., 12:18

Szerző:

Interjút adott Mellár Tamás független országgyűlési képviselő, egyetemi tanár a Népszavának, amelyben azt állította, hogy akár már középtávon is összedőlhet a Nemzeti Együttműködés Rendszere. Ennek az oka szerinte az, hogy csökkenni fog a Magyarországnak adott EU-s támogatás mértéke, meglendül az infláció. És ha ez megtörténik, az oligarchák egymás torkának fognak ugrani.

– Szerintem már középtávon is összedőlhet a NER, a nemzeti együttműködés rendszere. A csökkenő uniós források miatt kevesebb lesz a klientúraépítésre fordítható pénz, de emellett egyre több elemző véli úgy, hogy a világgazdaság lassul és ráadásul vége a deflációs időknek, lendületre kap az infláció, megindul a kamatemelés. Mindez érzékenyen érint egy olyan sérülékeny, nyitott gazdaságot, mint a miénk. Vége lesz a rekordmennyiségű külső forrásnak köszönhető gazdasági kegyelmi állapotnak és nem fog működni a klientúrarendszer. Akkor pedig egymás torkának fognak ugrani az uniós és magyar adófizetői pénzen kitartott oligarchák.

– fogalmazptt a politikus. Beszélt arról is, hogy amíg 2010 és 2017 között a GDP 35-37 százalékának megfelelő támogatás érkezett Magyarországra az Európai Unióból, ebből csak 17 százalékos gazdasági növekedést elérni, amit ő elég sovány eredménynek tart. (A háromezer milliárd forintos magánnyugdíjpénztári megtakarítások lenyúlásával az Orbán-kormány 45-47 százalékos külső többletforrással gazdálkodhatott a GDP-arányában.)

Fotó: Kovalovszky Dániel

Mellár Tamást az interjúban kérdezik arról is, hogy kivezeti-e Orbán Viktor Magyarországot az EU-ból, amire nemmel felel, szerinte legalábbis a miniszterelnök tudja, hog ezt már nem nyomhatná le a magyar társadalom torkán, arról nem is beszélve, hog a kilépéssel megdrágulna és jelentősen nehezedne az élet Magyarországon, hiszen az autógyárak is mennének, egy olyan országba, ahol a bérek a magyar béreknél is alacsonyabbak, és a mienknél is lazábbak a környezetvédelmi előírások

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.