Mellár Tamás: Már középtávon is összedőlhet a NER

2019. március 9. 12:18 - szerző: Ágoston Zoltán

Interjút adott Mellár Tamás független országgyűlési képviselő, egyetemi tanár a Népszavának, amelyben azt állította, hogy akár már középtávon is összedőlhet a Nemzeti Együttműködés Rendszere. Ennek az oka szerinte az, hogy csökkenni fog a Magyarországnak adott EU-s támogatás mértéke, meglendül az infláció. És ha ez megtörténik, az oligarchák egymás torkának fognak ugrani.

– Szerintem már középtávon is összedőlhet a NER, a nemzeti együttműködés rendszere. A csökkenő uniós források miatt kevesebb lesz a klientúraépítésre fordítható pénz, de emellett egyre több elemző véli úgy, hogy a világgazdaság lassul és ráadásul vége a deflációs időknek, lendületre kap az infláció, megindul a kamatemelés. Mindez érzékenyen érint egy olyan sérülékeny, nyitott gazdaságot, mint a miénk. Vége lesz a rekordmennyiségű külső forrásnak köszönhető gazdasági kegyelmi állapotnak és nem fog működni a klientúrarendszer. Akkor pedig egymás torkának fognak ugrani az uniós és magyar adófizetői pénzen kitartott oligarchák.

– fogalmazptt a politikus. Beszélt arról is, hogy amíg 2010 és 2017 között a GDP 35-37 százalékának megfelelő támogatás érkezett Magyarországra az Európai Unióból, ebből csak 17 százalékos gazdasági növekedést elérni, amit ő elég sovány eredménynek tart. (A háromezer milliárd forintos magánnyugdíjpénztári megtakarítások lenyúlásával az Orbán-kormány 45-47 százalékos külső többletforrással gazdálkodhatott a GDP-arányában.)

Fotó: Kovalovszky Dániel

Mellár Tamást az interjúban kérdezik arról is, hogy kivezeti-e Orbán Viktor Magyarországot az EU-ból, amire nemmel felel, szerinte legalábbis a miniszterelnök tudja, hog ezt már nem nyomhatná le a magyar társadalom torkán, arról nem is beszélve, hog a kilépéssel megdrágulna és jelentősen nehezedne az élet Magyarországon, hiszen az autógyárak is mennének, egy olyan országba, ahol a bérek a magyar béreknél is alacsonyabbak, és a mienknél is lazábbak a környezetvédelmi előírások