Megszüntette a rendőrség a nyomozást a tanár ellen, aki élő állatokat boncoltatott diákjaival

2018. július 26., 08:15

Szerző:

Megszüntette a nyomozást a rendőrség az ellen a keszthelyi tanár ellen, aki élő állatokon végeztetett boncolási kísérletet diákjaival biológia szakkörön - írja az ügyet megszellőztető Hvg.hu.

A döntés már június elején megszületett, a nyomozást megszüntették, mert a rendőrség szerint a „tárgyát képező cselekmény nem bűncselekmény” – ez a héten derült ki, miután a Hvg.hu újra rákérdezett, mégis hol tart ennyi idő után az eljárás.

Az ügy nyilvánosságra kerülése után a Keszthelyi Televízió megpróbálta úgy beállítani az esetet, mintha politikai támadás lenne a fideszes vezetés ellen. A csatorna arról tájékoztatta a helyieket, hogy egy „lejárató kampányról” van szó, és arra célozgattak, milyen „érdekes, hogy a gimnáziumról szóló írások éppen a mostani időszakban jelentek meg”. A cikk március elsején jelent meg, így nyilván a választási kampányra utaltak. Ettől függetlenül a Hvg.hu cikkében egyetlen politikai utalás sem szerepelt.

Fotó: Youtube

Csupán a tények, azaz hogy a hatosztályos Vajda János Gimnázium biológia szakkörébe 13–18 éves diákok jártak. A szakkör hírhedt volt arról hogy élő állatokon végeznek kísérleteket, emiatt sokan nem jártak rá. Az ilyen típusú foglalkozásokat – hangzott a cikk – a biológiatanár vezette be az iskolában körülbelül három éve.

Volt szülő, aki panaszt tett a szakkör miatt, és az iskola egy korábbi diákja az állatvédőkhöz fordult. A diák nem járt a szakkörbe, de társaitól értesült az ott folyó kísérletekről.

A szakköri órákon a diákoknak több állatot kellett felvágniuk. A tanár az órákra vitt nyulat, skorpiót, gőtét, papagájt, tengerimalacot, de előfordult, hogy egy denevérrel jelent meg. Egy élő albínó karmosbékába áramot vezettek, így vizsgálták az állat reflexeit.

A hvg.hu birtokába került egy mobiltelefonnal készített videofelvétel, amelyen a diákok éppen egy tojásból kifordított, kikelés előtt álló kiscsibét vágnak fel. A felvételt a portál nem tette közzé, de a cikk szerint látszik és hallatszik, ahogy a diákok csipeszekkel és ollóval dolgoznak, a tanár pedig instruálja őket. Van diák, aki felkiált, hogy a kiscsibe még csipog és rúg.

– Tök mindegy, úgyis elvérzik már szegény

– mondja a tanár a felvételen.

A gimnáziumban több másik helyi iskolának is lehetővé tették a szakköri látogatást. Szerveztek egyet a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola diákjainak is, de ezt lefújták, miután egy nyolcadikos fiú édesanyja panaszlevelet írt az iskolának. A fiú azzal a hírrel hírrel ment haza a gimnáziumból, hogy a másnapi szakkörön egy tengerimalacon fognak élveboncolást végezni.

A szakköri állatkínzás miatt a Tetovált Állatmentők Állatvédelmi Egyesület tett feljelentést.

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.