Élveboncolást vezényelt a biológiatanár egy keszthelyi gimnáziumban, a kiscsibék még rúgtak és csipogtak

Csak 18 éven felülieknek. És erős idegzetűeknek.

2018. március 1., 13:36

Szerző:

Élő állatokon végeztek boncolási kísérleteket a diákok egy keszthelyi gimnázium biológia szakkörében – írja a hvg.hu.

A hatosztályos Vajda János Gimnázium biológia szakkörébe 13–18 éves diákok jártak. A szakkör hírhedt volt arról hogy élő állatokon végeznek kísérleteket. Emiatt sokan nem jártak rá. Az ilyen típusú foglalkozásokat – hangzik a cikk – a biológiatanár vezette be az iskolában körülbelül három éve. 

Volt szülő, aki panaszt tett a szakkör miatt, és az iskola egy korábbi diákja az állatvédőkhöz fordult. A diák nem járt a szakkörbe, de társaitól értesült az ott folyó kísérletekről.

A szakköri órákon a diákoknak több állatot kellett felvágniuk. A tanár az órákra vitt nyulat, skorpiót, gőtét, papagájt, tengerimalacot, de előfordult, hogy egy denevérrel jelent meg. Egy élő albínó karmosbékába áramot vezettek, így vizsgálták az állat reflexeit.

Fotó: Youtube

A hvg.hu birtokába került egy mobiltelefonnal készített videofelvétel, amelyen a diákok éppen egy tojásból kifordított, kikelés előtt álló kiscsibét vágnak fel. A felvételt a portál nem tette közzé, de a cikk szerint látszik és hallatszik, ahogy a diákok csipeszekkel és ollóval dolgoznak, a tanár pedig instruálja őket. Van diák, aki felkiált, hogy a kiscsibe még csipog és rúg.

– Tök mindegy, úgyis elvérzik már szegény

– mondja a tanár a felvételen.

A gimnáziumban több másik helyi iskolának is lehetővé tették a szakköri látogatást. Szerveztek egyet a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola diákjainak is, de ezt lefújták, miután egy nyolcadikos fiú édesanyja panaszlevelet írt az iskolának. A fiú azzal a hírrel hírrel ment haza a gimnáziumból, hogy a másnapi szakkörön egy tengerimalacon fognak élveboncolást végezni.

A portál megkereste a gimnázium igazgatóját, de a nemrég elrendelt nyilatkozatstop miatt a Nagykanizsai Tankerületi Központ vezetője válaszolt. Magyar Ferenc tankerületi igazgató annyit válaszolt, hogy vizsgálatot indítottak, annak lezárulta után adnak tájékoztatást a történtekről.

A tanár már felmondott, amikor a hvg.hu először az iskolához fordult a kérdéseivel az ügyben. Közös megegyezéssel távozott az intézményből.

A szakköri állatkínzás miatt a Tetovált Állatmentők Állatvédelmi Egyesület feljelentésre készül.

 – Rendőrségi feljelentés teszünk, mert egyértelműen állatkínzásról van szó, ráadásul szervezetten, iskolai keretek között. Ami azért is elkeserítő, mert más szervezetekhez hasonlóan rendszeresen próbálunk eljutni sulikba, sőt még óvodákba és bölcsődékbe is, hogy segítsünk felelős állattartásra nevelni a gyerekeket – mondta Perédi Gergely egyesületi elnök.

Az állatvédelmi törvény hatálya minden állatra kiterjed, és tiltja a szükségtelen és fájdalmat okozó beavatkozásokat. A jogszabály külön engedélyhez köti az oktatási keretek között végzett állatkísérleteket.

– Mind jogilag, mind etikailag elítélendőnek tartjuk a középiskolában történteket, a konkrét cselekményt végző tanáron túl felmerülhet a közvetlen felettes, vagyis az igazgató, valamint a tankerületi igazgatási szervezet felelőssége is, hiszen egy tanrendben futó, intézményesített állatkínzásról van szó – mondta Kajó Cecília állatvédelmi jogász.

A portál érdeklődött a gimnáziumnál, hogy rendelkeznek-e a szükséges engedéllyel, de egyelőre erre sem kaptak választ.