Eltiltotta a nyilatkozatoktól az iskolákat egy állami hivatal

Egyetlen kritikus hang elég volt a kormánynak, hogy még az eddiginél is jobban elhallgattassák a magyar iskolarendszert. A szakképző iskolákba megküldött hatósági körlevél szerint sajtómegkeresés esetén ezentúl hírzárlatot kell elrendelniük, adatot kell gyűjteniük, a kérdésekre választervezetet kell írniuk, el kell küldeniük az őket felügyelő állami hivatalnak, onnan pedig iránymutatást küldenek.

2018. január 6., 20:48

Szerző:

Körlevélben utasítja a szakképző iskolákat a Nemzeti Szakképzési Hivatal, hogy mit kell tenniük, ha a sajtótól megkeresést kapnak. Az RTL Klub Híradó birtokába jutott, a Nemzeti Szakképzési Hivatal által iskoláknak küldött levél szerint az intézmények és dolgozóik mostantól nem nyilatkozhatnak maguktól, mindent a hivatallal kell egyeztetniük.

A levelet azután kapták, hogy egy komáromi iskola tanára negatív véleményt mondott a szerdai RTL Híradóban, mert az intézményben faiújságra tették az intőt kapott diákok nevét. A tanárt nemcsak berendelte az intézmény igazgatója és számon kérte, de nyilatkozatáról még jegyzőkönyvet is felvettek az iskolában, jóllehet lyukas órában beszélt az RTL újságírójával.

A körlevél szerint sajtómegkeresés esetén ezentúl hírzárlatot kell elrendelniük, adatot kell gyűjteniük, a kérdésekre választervezetet kell írniuk, el kell küldeniük a hivatalnak, onnan pedig iránymutatást küldenek.

Az egyik tanári érdekképviselet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének vezetője azt mondta, ez a módszer súlyosan korlátoz. Mendrey László szerint ez az eljárás még inkább elrettenti az embereket attól, hogy elmondják véleményüket, ami pedig nem jellemző egy demokráciára. Az érdekvédelmi vezető jogi segítséget ajánlott fel a tanároknak.