Megjelentek a felsőoktatási felvételi ponthatárok: a Corvinus gazdálkodás és menedzsment szakára volt a legnehezebb bejutni

2019. július 24., 21:25

Szerző:

Szerda este 8-kor hozták nyilvánosságra az idei felvételi ponthatárokat, amelyekre több mint 112 ezer idén felvételiző diák várt. Az eredményvárásra Budapesten és több egyetemvárosban is bulit szerveztek - írt a hvg.hu.

Az idei felvételin a legnépszerűbb egyetem az Eötvös Loránd Tudományegyetem 24 764 jelentkezővel, a karok közül pedig a Corvinus Gazdálkodástudományi Karára jelentkeztek a legtöbben, közel hétezren. A legnépszerűbb szak idén a felvételizők között a gazdálkodási és menedzsment szak, erre több mint tízezren jelentkeztek, míg kereskedelem és marketingre 7426-an, mérnökinformatikusnak pedig 6500-an.

A gazdálkodási és menedzsment szakra a Corvinusra lehetett a legnehezebben bejutni, ide 449 pont volt a ponthatár, kereskedelem és marketing szakra a Budapesti Gazdasági Egyetemre 447 ponttal, mérnökinformatikusnak pedig 402 pont kellett ahhoz, hogy a BME-re bekerüljenek a diákok.

A legnépszerűbb bölcsészképzések közül a pszichológián volt a legmagasabb a ponthatár: az ELTE-n 447, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen (PPKE) 439, és a Debreceni Egyetemen is 436 pont kellett a bejutáshoz.

A társadalomtudományi szakoknál továbbra is a kommunikáció- és médiatudomány és a nemzetközi tanulmányok a legnépszerűbbek - előbbire az ELTE-n és a Szegedi Tudományegyetemen volt a legnehezebb bejutni 441 ponttal, utóbbira a PPKE-re (464 pont) és a Széchenyi István Egyetem angol nyelvű képzésére (458 pont). További infók a társadalomtudományi képzésekről itt!

A legnépszerűbb műszaki képzések közül 360 pont kellett a gépészmérnöki szakra bejutáshoz a BME-re, de ugyanide az építészmérnöknek készülőknek 393, a mechatronikai mérnöknek tanulóknak pedig 440 pont. A műszaki képzések ponthatárairól további infók itt!

A jogászképzéseknél az állami finanszírozású képzéseknél az előzetes ponthatárral  megegyezően majdnem mindenhol 440 pont volt a ponthatár, egyedül a Széchenyi István Egyetemen lett picit magasabb, 443 pont.

Több népszerű szakon egyébként az előzetesen meghirdetett ponthatárnál jóval magasabb pontszámmal lehetett csak állami ösztöndíjas helyet szerezni: nemzetközi gazdálkodáson volt olyan egyetem ahol 420 helyett 465 pont kellett a felvételizőknek a bekerüléshez, a pszichológián is akadtak magasabb ponthatárok az előzetes 435 helyett, és kommunikáció- és médiatudomány szakon is volt olyan egyetem, ahol 462 pont kellett az előzetes 440 helyett.

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Tegnap 18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.