Megivott egy liter pálinkát, majd macsétával támadt a családra és fel is gyújtotta a mezőcsáti házat az elhagyott férfi

2019. május 21., 11:43

Szerző:

A 65 éves férfi a Borsod megyei Mezőcsáton élt, és évek óta szerelmes volt egy szintén ott lakó férjezett nőbe - kezdődik a vádirat az ügyészség honlapján. Szexuális kapcsolatuk is volt, ráadásul nyolc éven keresztül. 2017 április végén "megszöktette" családjától a nőt, és a húsz kilométerrel arrébb lévő Emődre költöztek, ahová az asszony a 3 éves kisfiát is magával vitte.

Az együttélés azonban nem működött, a kapcsolat már június elejére annyira megromlott, hogy az asszony a lányát hívta telefonon, hogy hazamenne. Délután a nő lánya és két férfi rokon megjelentek abban a kocsmában, ahol a vádlott és az asszony ittak, azért, hogy visszavigyék a nőt Mezőcsátra. A vádlottnak ez nem igazán tetszett, de

azt is nehezményezte, hogy a nő elvitte a bodzaszedésért kapott 25 ezer forintját.

Ezért már a "búcsúzás" közben azt kiabálta, hogy „meg fogtok halni, rátok fogom gyújtani a házat!” Ezután felhívta a nő férjét is, beszélt a családtagokkal is, és azzal fenyegette őket, hogy belocsolja a házukat benzinnel és

miközben alszanak, levágja a fejüket.

Mivel a férfi jól ismerte az ingatlant, komolyan vették a fenyegetést: tetőléceket és hat vödör vizet készítettek be a teraszra. Mindenki a házban volt - a házaspár, felnőtt- és kiskorú gyerekeik és az unokák (összesen 17-en). Mindannyian a konyhában ittak, beszélgettek, és gyakorlatilag várták, hogy mikor érkezik a vádlott.

Az éjszakai órákban meg is érkezett. Autójával leparkolt a szomszédos utcába, a kocsiban még megivott egy liter pálinkát, magához vett egy általa készített pet-palackot, motorbenzinnel töltötte fel és egy textildarabot tömött bele, hogy legyen kanóc. Éjfél körül a palackkal és egy

49 cm pengehosszúságú macsétával bement a ház udvarára,

a házaspár hálószobáján lévő szúnyoghálót kivágta, az ablaküveget betörte, és égő kanóccal a benzines palackot bedobta a szobába, amely miatt tűz és elektromos rövidzárlat keletkezett. A házaspár ekkor a franciaágyon ült, míg a 3 éves gyermek megelőzőleg kiment a szobából. Az asszony észrevette a vádlottat és kiabálni kezdett, a családtagok eloltották a tüzet, és a házaspár egyik fia kiment az udvarra, ahol a vádlott macsétával rátámadt. Megvágta a bal alkarját, valamint a hasán és a hóna alatt. A férfi védekezésül egy tetőlecet vett magához, és azzal ütötte a vádlottat, közben segítségért kiabált a testvérének, az kiszaladt, de a vádlott őrá is rátámadt a macsétával, ekkor a kiérkező testvér is egy tetőlécet vett fel és azzal ütötte a vádlottat, majd a menekülésbe kezdett vádlottat mindkét férfit tovább ütötte.

A vádlott a vérző sérülései és ittassága okán a közeli útkereszteződésben az autója közelében összeesett, a kiérkező rendőrök itt találtak rá.

A bántalmazás során az asszony fiai 8 napon belül gyógyuló, míg a vádlott orrcsonttöréssel, arckoponya-csonttöréssel járó 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett el. A lakásban 194 254 Ft rongálási kár keletkezett.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség előre kitervelten, különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére, részben tizennyolcadik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette, magánlaksértés bűntette és rongálás vétsége miatt emelt vádat a férfi ellen.

Az ügyészség a letartóztatásban lévő vádlottal szemben fegyházbüntetést és közügyektől eltiltást indítványozott.

 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.