A Médiatanács szerint semmi kiegyensúlyozatlan nem volt abban, hogy a TV2-ben a 11 kormányzati vélemény mellett egyetlen ellenzéki sem jelent meg, a bíróság ezt nem így látja

2019. július 12., 17:06

Szerző:

A TV2 elmarasztalására kötelezte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot (NMHH) a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság – írja a 444.

Az ügy a Tények 2018. szeptember 12-i adásáról szól, amelyben a kormányzati propaganda szócsövének számító kereskedelmi televízió úgy számolt be a Sargentini-jelentés elfogadásáról, hogy a műsorban a 11 kormánypárti vélemény mellett ellenzéki álláspont egyszer sem jelent meg. Bár az NMHH ebben semmi kivetnivalót nem talált, az MSZP-s Ujhelyi István a törvény elé vitte a TV2 szerkesztőségi elveit, miután a közleménye aznap nem jelenhetett meg a Tényekben. Január 14-én ugyanez a bíróság egyszer már kimondta, hogy az Médiatanács határozata nem felelt meg a médiatörvény előírásainak, a Karas Monika vezette hatóság azonban másodjára is azzal állt elő, hogy minden rendben volt.

Az NMHH-nak ezt úgy sikerült elérnie, hogy nem csak a Tények szeptember 12-i műsorát vizsgálta meg, hanem az utána következő napokét is, egy későbbi műsorban pedig az MSZP álláspontja már helyet kapott. Utóbbi műsor témája egyébként nem önmagában a Sargentini-jelentés volt, hanem az, hogy az MSZP győri alapszervezetének az alelnöke kilépett a pártból,mert nem tudott azonosulni azzal, hogy az Európai Parlament MSZP-s  képviselői megszavazták a Sargentini-jelentést. A bíróság szerint viszont a

hírműsor címét, témáját, és felépítését vizsgálva megállapítható, hogy a felperestől idézett mondat nem annak érdekében került a műsorban megjelenítésre, hogy az ellenzéki véleményt képviselő felperes álláspontját ismertesse a Sargentini-jelentéssel kapcsolatban, így a híradás korábbi kiegyensúlyozatlanságát ez a műsorszám sem orvosolta.

A bírósági döntés szerint az NMHH-nak szankcionálnia is kell, amit a TV2 szeptember 12-én csinált az „Orbán Viktort éltetik Európa-szerte” című műsorban.

Nemrég derült ki, hogy időszerű volt, ezért a háromszorosára, havi bruttó négymillió forintra emelik Karas Monika fizetését.