Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Bíróság mondta ki, hogy a TV2 lényegében kormánypárti propagandaadó, a Médiatanács pedig törvénytelenül védte meg

2019. január 14. 15:39 - szerző: 168 Óra

A Sargentini-jelentésről készült riportban nem engedték megjelenni az ellenzéki véleményeket.

Az, hogy a TV2 mindennap hazudik valamit, mindenki számára egyértelmű. De az, hogy sikerül őket egy pereskedésben arra kényszeríteni, hogy valamilyen módon visszakozzanak, ez egy új jelenség - mondta a bíróságon készült a Facebook-videójában Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője, aki pert nyert a kormánypárti propagandagépezet részeként funkcionáló TV2-t egy határozatában megvédő Nemzeti Hírközlési- és Média Hatóság ellen (NMHH).

Litresits András ügyvéd elmondta, a bíróság megsemmisítette az NMHH Médiatanácsának TV2-vel kapcsolatos határozatát, és új eljárásra kötelezte őket, amit 15 napon belül le kell folytatni. A per amiatt indult, mert Ujhelyi István egy közleményt kívánt megjelentetni a TV2 Tények című műsorában aznap, amikor az Európai Parlament elfogadta a magyar állam demokráciát korlátozó intézkedéseit elítélő Sargentini-jelentést. A Tények azzal a címmel számolt be számolt az eseményről, hogy „Orbán Viktort éltetik Európa-szerte”. A riportban nem csak Ujhelyi István közleményét nem vetítették, hanem egyetlen, az Orbán-kormány álláspontjától eltérő, ellenzéki véleményről sem számoltak be.

Ujhelyi István
Fotó: Facebook

Ezután Ujhelyi István és ügyvédje a médiatörvény kiegyensúlyozott tájékoztatásra vonatkozó előírásának megsértése miatt kezdeményeztek vizsgálatot az NMHH-nál. A szocialista politikus közleménye több, mint három órával a Tények adása előtt érkezett meg a tévé szerkesztőségébe, a TV2 azonban nem reagált. Ennek ellenére a Médiatanács azt a határozatot hozta az ügyben, hogy a kiegyensúlyozott tájékoztatás pusztán azzal megvalósult, hogy a riportban megemlítették, hogyan szavazott Ujhelyi István az EP-szavazás során.

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság azonban hétfői ítéletében kimondta, hogy a Médiatanács határozata nem felelt meg a médiatörvény előírásainak.

Indoklásában a bíró elmondta, az érintett Tények-riportban Deutsch Tamás fideszes EP-képviselőn kívül más kormánypárti politikusok is megszólaltak, de az ellenvélemény, vagyis Ujhelyi István álláspontja nem hangzott el. A bírói döntés szerint a megismételt eljárásban már az ítélet szerint kell eljárnia a Médiatanácsnak, nem találhat ki új indokokat a TV2 megvédésére.

Ujhelyi elmondta, bár már hozzászoktak a kormánypárti média részéről az efféle hozzáálláshoz, kísérletképpen fordultak a bírósághoz, hogy miképpen értelmezi a testület a médiatörvény vonatkozó passzusát egy magántulajdonban lévő kereskedelmi televízió esetében. Így akarják arra bíztatni a magyar állampolgárokat, hogy ha máskor ilyet tapasztalnak, bátran forduljanak a médiahatósághoz, majd a bírósághoz.