Orbán Viktor 2002-ben megsúgta Medgyessy Péternek, hogy mire készül az országgal, ha újra hatalomra jut

2019. október 10., 20:22

Szerző:

Elismerte azt a hibáját Medgyessy Péter volt miniszterelnök, hogy a 13. havi nyugdíjat nem szabadott volna így nevezni, mert túlságosan labilissá tette az intézkedést az elnevezés, hiszen egyszerű volt visszavonni, mondván, hogy nincs is 13 hónap az évben. Az MSZP-SZDSZ koalíció által 2002-ben megválasztott ex-kormányfő ezt csütörtökön az MTA Humán Tudományok Központjában tartott beszélgetésen mondta az Index tudósítása szerint. „Azt kellett volna mondani, hogy havonta 8 százalékkal emeljük a nyugdíjakat, ha ezt leosztjuk 12 hónapra, ugyanaz lett volna az eredmény” - tette hozzá.

A volt miniszterelnök elmondta, a Horn-kormány pénzügyminisztereként, majd 2002-től 2004-ig miniszterelnökként megélte és befolyásolta is ezeket az időket, részben elszenvedője, részben haszonélvezője volt ennek a kornak. Elmondása szerint akkor, a 90-es évek elején teljesen nyilvánvalónak tűnt, hogy a kapitalista rendszer kiépítéséhez külföldi segítségre van szükség, ugyanis nemcsak a tudást és a tőkét, de a kapitalizmus kiépítéséhez elengedhetetlen középosztályt is „kölcsönözni” kellett külföldről.

Medgyessy szerint Orbán Viktor nagy politikai projektje viszont annak a rendszerváltás után kialakult elitnek a leváltása volt, amely részben ennek a külföldi kölcsönnek és befolyásnak a hatására alakult ki, így máshogy próbál új középosztályt és új elitet létrehozni.

A volt miniszterelnök szerint lehet haragudni Lánczi András politológusra, aki pár éve azt mondta, hogy amit korrupciónak neveznek egyesek, az a rendszer lényege, de igaza van. Ezt a folyamatot látjuk, ezt a folyamatot szenvedjük éppen, hogy hogyan lehet viszonylag hamar kiépíteni egy új középosztályt.

Medgyessy azt is elmesélte, hogy amikor Orbán Viktor 2002-ben formálisan átadta neki a kormányzást, azt mondta, 1998 és 2002 között egy hibát követett el: a kormányzása alatt nem épített ki egy új gazdasági és kulturális elitet, lerombolva az addigit, és ezt a hibát nem fogja többet elkövetni. Hogy miért nem kezdett Orbán a rendszer olyan szintű átalakításába, mint amihez 2010 után hozzálátott, arra Medgyessy szerint az a magyarázat, hogy Orbán Viktor és a Fidesz még nem ért oda a liberális pártból jobboldali erővé alakulás folyamatában.

Medgyessy Péter és Orbán Viktor televíziós vitája 2002-ben

A 2009-es gazdasági válság idején visszavont 13. havi nyugdíj, valamint a kormányzása alatti jóléti intézkedések kapcsán a volt kormányfő elmondta, alapvetően nem akar magyarázkodni a kormánya döntései miatt, még ha annak is tűnik, ha elmondja, hogy miért látta szükségesnek a költségvetési hiányt növelő intézkedéseket.

Szerinte az uniós csatlakozással elkerülhetetlennek tűnt, hogy a nem versengő, de versenyképes tudással bíró szektorok dolgozói, így az egészségügyi dolgozók is elvándoroljanak, ezt igyekezett a kormány tompítani az 50 százalékos béremeléssel.

Amiatt viszont a volt miniszterelnök szerint van magyarázkodni való, hogy nem tudta végigvinni a költségvetési hiány csökkentését: 2003-tól elmondása szerint igyekeztek visszafogni a részben az Orbán-kormánytól örökölt, részben a jóléti intézkedések miatt megnőtt hiányt, és úgy látta, hogy a következő pár évben ezzel fokozatosan meg lehet birkózni. Időközben viszont kihátrált mögüle az őt támogató MSZP-SZDSZ koalíció, részben talán azért, mert úgy látták, hogy ez a folyamat kockáztatja az esélyeiket a 2006-os választáson. Így ezt a folyamatot nem tudta befejezni.

A kórházak ellenőrzését is erőforrásnak tekinti a kormányzat, úgy gondolják, hogy nem csak a finanszírozás korrigálásával, hanem a szabályok betartatása is javíthatja a betegellátást. A kórházszövetség konferenciájának második napján az ellenőrzéseket végző szakterületek vezetői szembesítették az intézményvezetőket a föltárt visszásságokkal – írja a Népszava.